11/09/2018 Вести 0

Афрички континент одувек је пленио несвакидашњим природним лепотама, мистеријама, импозантним грађевинама, тајанственим причама, традиционалном племенском културом, другачијом уметношћу, специфичном музиком и посебним начином живота њених становника… Упркос чињеници да људи желе да сазнају детаље о једном од најинтересантнијих континената на свету, садржаји о Африци који се тренутно нуде на глобалној рачунарској мрежи прилично су штури и недовољно видљиви.

Организовали смо посебан дан у којем обогаћујемо, допуњујемо, сређујемо и преводимо актуелне чланке о Африци на највећој онлајн енциклопедији на свету – Википедији!
Наиме Српско-корејски ИТ центар у сарадњи са Викимедијом Србије, Музејом афричке уметности и Арапским културним центром организује уређивачки маратон на тему Африка. Дан резервисан за „вики маратонце“ је 13. септембар. У просторијима СКИП центра у Добрињској 11 радиће се до 20 часова увече. Овим подухватом учесници маратона ће дати подршку великом Википедијином такмичењу у писању чланака о Африци, који је део светског догађаја Wiki loves Africa. Реч је о глобалној акцији чији је циљ повећање видљивости недовољно заступљених тема. Такмичење траје до краја септембра а најбољим уредницима ће припасти вредне награде.

Уређивачком маратону заказаном за четвртак претходиће једночасовна фото-тура у Музеју афричке уметности. Окупљање учесника је у 9:45 сати испред зграде музеја (Андре Николића 14). Након тога у СКИП центру на почетку маратона биће одржана обука о начину уређивања Википедије и Викимедијине оставе – централног места за фотографије и друге датотеке којима се илуструју чланци на Википедији. Следи писање текстова уз коришћење онлајн доступне литературе и оне коју ће обезбедити Музеј афричке уметности.

Како су места ограничена, пријава учесника је обавезна путем овог линка
Сви који желе да дају допринос акцији могу то да учине и онлајн од куће, али уз обавезно обележавање чланака у евиденцији.