08/04/2024 Vesti 0

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT, više od 30 učenica Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ iz Beograda posetilo je Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Devojčice su imale priliku da se, kroz interaktivnu radionicu „Devojčice u IT-u – vizuelno programiranje“, upoznaju sa osnovama programiranja i da u razgovoru sa predstavnicima MDULS-a saznaju više o samom načinu funkcionisanja SKIP centra i organizaciji besplatnih obuka za građane koje se ovde održavaju.

S obzirom na to da MDULS kroz rad SKIP centra pruža podršku u razvoju informaciono-komunikacione pismenosti mladih, a imajući u vidu da „Dan devojčica u IKT sektoru“ ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na ovaj način institucionalno podržava realizaciju manifestacije.

Inače, „Dan devojčica u IKT sektoru“ četrnaestu godinu zaredom organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije, a pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

U okviru manifestacije, devojčice će obići IKT kompanije i firme u čijim delatnostima žene nisu dovoljno zastupljene, kao i one čije su žene vlasnice ili su na rukovodećim položajima. Pored toga, biće organizovano i takmičenje za najbolji video rad pod nazivom „Uhvati ideju“. Pobednicama takmičenja će potom biti uručene nagrade na završnoj ceremoniji, kojom će biti ozvaničen kraj manifestacije.