01/08/2018 Вести 0

Бесплатна летња ИТ школа и часови корејске културе, организовани у СКИП Центру у оквиру Министарства државне управе и локaлне самоуправе у сарадњи са Владом Републике Кореје које су држали млади ИТ стручњаци из Сеула, званично је завршена!

Крај бесплатне јулске ИТ школе у Српско-корејском информатичко приступном центру обележило је сумирање постигнутих резултата и најаве нових бесплатних радионица за грађане.

А било је више него успешно. У претходних месец дана колико је трајала летња ИТ школа уз помоћ младих корејских предавача полазници су успешно савладали веб програмирање, као и програмирање у програмском језику Пајтон.
И на часовима корејске културе било је занимљиво. Полазници су научили шта је то хангул, користећи уметност калиграфије вешто су исписивали слова корејске абецеде, украшали су култне маске, облачили фолклорну ношњу, популарни ханбок, а имали су прилику и да окусе кимчи, пикантну азијску верзију киселог купуса, припремљеног са оригиналним зачинима које су млади предавачи донели чак из Сеула како би присутни грађани осетили истински укус Кореје. Последњег дана у веселој атмосфери презентована је традиционална друштвена игра.

Руководилац СКИП центра Дара Гравара Стојановић најавила је наставак успешне сарадње са Републиком Корејом, долазак нове групе ИТ предавача из Сеула већ следеће године, као и најновије активности које је Центар организовао у циљу даљег развоја дигитализације и информатичког усавршавања грађана. Реч је о бесплатном интензивном специјал Ексел курсу за студенте који почиње са радом већ првих дана септембра. “Ексел за понети” СКИП центар припремио је у сарадњи са Универзитетским центром за развој каријере и саветовање студената и компанијом Тризма.

Иначе до сада је кроз СКИП центар прошло више од 7.500 грађана, а организовано је преко 200 различитих обука.