31/03/2022 Vesti 0

Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar, koji radi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, nagrađen je prestižnom Zlatnom plaketom kao najbolji informatičko-pristupni centar u svetu (eng. „Best IAC Award) u 2021. godini i to u konkurenciji više od šezdeset sličnih centara čiji rad podržava Republika Koreja, a koji funkcionišu u isto tolikom broju zemalja širom planete. U obrazloženju se navodi da je nagrada dodeljena na osnovu „prepoznate izuzetne posvećenosti upravljanju SKIP centrom“.

Ovo visoko priznanje za doprinos razvoju digitalizacije na globalnom nivou potvrda je delotvornosti rada SKIP centra u Srbiji, ali i velike posvećenosti zaposlenih državnih službenika. Za pet godina postojanja i rada, u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru sprovedeno je više od 1.500 najrazličitijih obuka u domenu primene inovativnih tehnologija na kojima je besplatno obučeno više od 40.000 polaznika. U cilju jačanja elektronske uprave u RS i njene kontinuirane modernizacije, samo prošle godine, uprkos krizi izazvanoj epidemijom virusa Kovid-19, u SKIP centru održano je više od 190 radionica kojima je prisustvovalo 6.920 ljudi.

Inače, ovo je treći put da Republika Koreja odaje priznanje SKIP centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Centar je dve godine za redom, 2018. i 2019. godine,  na svetskom nivou proglašavan za najbolji i najposećeniji. Imajući u vidu ostvarene rezultate rada i kao dokaz izuzetne saradnje dveju zemalja u oblasti razvoja elektronske uprave, Republika Srbija dobila je podršku uspostavljanju još jednog informatičko-pristupnog centra u Gradu Nišu. Njegovo otvaranje očekuje se do kraja 2022. godine.

Budući da je SKIP centar namenjen besplatnom uključivanju svih građana i građanki u savremene tokove, u prethodnom periodu učinjeno je mnogo na popularizaciji inovativnih tehnologija i podizanju nivoa znanja celokupnog stanovništva i to kroz organizovanje mnogobrojnih IKT radionica (Eksel, kompjutersko programiranje, veb dizajn, kontrola kvaliteta softverskih proizvod itd.). Takođe, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa korejskom Nacionalnom agencijom za informaciono društvo u Centru organizuje „Besplatnu letnju školu programiranja“ koju vode mladi IT eksperti iz Seula.

Stavljajući fokus svog rada na besplatno obučavanje građana i njihovu celokupnu dobrobit u kontekstu digitalizacije, u SKIP centru unapređivani su i kapaciteti javne uprave za primenu najznačajnijih projekata čiji implementacija je imala za cilj poboljšanje kvaliteta pruženih usluga krajnjim korisnicima (informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“, elektronski sistem za razmenu podataka iz službenih evidencija, eDnevnik, Adresni registar, platforma za objedinjeni inspekcijski nadzor eInspektor, eKonsultacije itd.).

Podsetimo, na osnovu Memoranduma o zajedničkoj saradnji i međusobnom razumevanju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koji su potpisali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Nacionalna agencija za informaciono društvo Republike Koreje, Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar svečano je otvoren krajem 2017. godine u centru Beograda, u Dobrinjskoj 11. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obezbedilo je prostor za funkcionisanje SKIP centra, a Vlada Republike Koreje investirala više od 250.000 evra u rekonstrukciju objekta i nabavku najsavremenijih uređaja.

SKIP centar je visoko tehnološki opremljen prostor u čijem sklopu se nalaze moderno opremljene učionice sa smart podijumima za interaktivnu nastavu i najnoviji računari povezani na jednu od najbržih bežičnih mreža u Srbiji. U okviru objekta nalaze se i sale za sastanke, seminare, kao i sala za video-konferencije. Prostor je namenjen održavanju besplatnih obuka za građane u domenu primene kompjuterskih programa, ali i najnovijih digitalnih platformi i informacionih sistema.