26/01/2023 Вести 0

„Око 70 хиљада грађана успешно је завршило различите програме обука у области информационо-комуникационих технологија у СКИП центру у Београду од његовог отварања до данас. Успостављање другог таквог центра у Нишу од великог је значаја, посебно имајући у виду свеукупан напор државе да улаже у развој југа Србије“, истакао је министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић на данашњем састанку са амбасадором Републике Кореје у Републици Србији Ли Ђеунгом.

Саговорници су констатовали да је СКИП центар, који је три пута за редом проглашаван за најбољи у оквиру светске мреже информатичко-приступних центара, прави симбол успешне и плодоносне сарадње двеју земаља, те да су изванредни резултати дорпинели да Србија буде јединствен пример државе која ће имати два таква центра.

Министар је амбасадору предочио да се последњих неколико година интензивно спроводи процес дигитализације јавне управе, те да у овом тренутку има оквирно милион и по еГрађана, који електронски комуницирају са управом, како би остварили читав низ својих права.

Мартиновић је указао на значај недавно одржаног састанка председника Републике Србије и председника Републике Кореје у Давосу, нагласивши да су председник Александар Вучић и Влада Србије веома заинтересовани за даље интензивирање сарадње двеју земаља у свим областима, првенствено у сфери економије и информационих технологија.

На састанку је било речи и о достигнућима у оквиру заједничког пројекта „Развој паметних градова заснованих на инфраструктури облака“, који се спроводи у општинама Петровац на Млави, Бечеј и Шид, као и о будућим активностима на овом плану и укључивању већег броја локалних самоуправа у пројекат, са циљем унапређења квалитета живота грађана широм земље.

Саговорници су се сложили да Србија има велики потенцијал за раст и долазак страних инвеститора, те изразили уверење да ће усвајање Програма развоја електронске управе у Републици Србији за период од 2023. до 2025. године бити добра подлога и оквир за дугорочну сарадњу Србије и Кореје и реализацију још квалитетних пројеката у будућности.