20/12/2022 Вести 0

Министарство државне управе и локалне самоуправе данас обележава петогодишњицу рада Српско-корејског информатичко-приступног центра у Београду.
Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић нагласио је да је постојање овог центра, у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, истакнути пример партнерства две земље, Републике Србије и Републике Кореје, напоменувши да је СКИП центар за пет година рада остварио завидне резултате.
„Српско-корејски ИТ центар симбол је добрих односа две земље и доказ да оваква врста партнерстава директно доприноси добробити грађана. У протеклих пет година учињено је много на унапређењу капацитета грађана у примени електронске управе“, навео је Мартиновић.
Позивајући грађане да искористе потенцијал и ресурсе које им СКИП центар нуди, министар је изразио уверење да ће он наставити свој даљи развој у правцу подршке дигиталном управљању у Републици Србији.
„Остајемо посвећени достизању циљева реформе јавне управе, посебно у домену дигитализације, а у будућности ћемо више радити и на промоцији постојећих решења, подизању знања и свести грађана о новим начинима на које могу брже и лакше да заврше одређени поступак у управи“, рекао је министар.
Он је додао да је Министарство одлучно у настојању да настави досадашњу успешну сарадњу са Републиком Корејом у области дигитализације, посебно имајући у виду да је реч о земљи која се налази у самом светском врху у смислу технолошког напретка, развијености информационих система и електронских сервиса усмерених на грађане и привреду.
У циљу подршке развоју електронске управе 20. децембра 2017. године, у оквиру МДУЛС-а, успостављен је Српско-корејски информатичко-приступни центар, јединствени ИТ центар намењен одржавању бесплатних ИТ обука за грађане у области информационо-комуникационих технологија.
Спровођењем више од 3.000 бесплатних обука у области коришћења компјутерских и иновативних технологија, у овом центру обучено је више од 70.000 људи.
СКИП центар награђен је 2021. године Златном плакетом као најбољи информатичко-приступни центар у свету, у конкуренцији 60-ак центара чији рад подржава Република Кореја, а који функционишу у истом толиком броју земаља широм планете.
Имајући у виду остварене резултате СКИП центра у Београду, Србија је добила могућност отварања још једног СКИП центра. Други информатичко–приступни центар биће отворен почетком 2023. године у Нишу.https://www.youtube.com/watch?v=OFoNbZ8iq1U