20/12/2022 Vesti 0

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave danas obeležava petogodišnjicu rada Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra u Beogradu.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović naglasio je da je postojanje ovog centra, u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, istaknuti primer partnerstva dve zemlje, Republike Srbije i Republike Koreje, napomenuvši da je SKIP centar za pet godina rada ostvario zavidne rezultate.
„Srpsko-korejski IT centar simbol je dobrih odnosa dve zemlje i dokaz da ovakva vrsta partnerstava direktno doprinosi dobrobiti građana. U proteklih pet godina učinjeno je mnogo na unapređenju kapaciteta građana u primeni elektronske uprave“, naveo je Martinović.
Pozivajući građane da iskoriste potencijal i resurse koje im SKIP centar nudi, ministar je izrazio uverenje da će on nastaviti svoj dalji razvoj u pravcu podrške digitalnom upravljanju u Republici Srbiji.
„Ostajemo posvećeni dostizanju ciljeva reforme javne uprave, posebno u domenu digitalizacije, a u budućnosti ćemo više raditi i na promociji postojećih rešenja, podizanju znanja i svesti građana o novim načinima na koje mogu brže i lakše da završe određeni postupak u upravi“, rekao je ministar.
On je dodao da je Ministarstvo odlučno u nastojanju da nastavi dosadašnju uspešnu saradnju sa Republikom Korejom u oblasti digitalizacije, posebno imajući u vidu da je reč o zemlji koja se nalazi u samom svetskom vrhu u smislu tehnološkog napretka, razvijenosti informacionih sistema i elektronskih servisa usmerenih na građane i privredu.
U cilju podrške razvoju elektronske uprave 20. decembra 2017. godine, u okviru MDULS-a, uspostavljen je Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar, jedinstveni IT centar namenjen održavanju besplatnih IT obuka za građane u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.
Sprovođenjem više od 3.000 besplatnih obuka u oblasti korišćenja kompjuterskih i inovativnih tehnologija, u ovom centru obučeno je više od 70.000 ljudi.
SKIP centar nagrađen je 2021. godine Zlatnom plaketom kao najbolji informatičko-pristupni centar u svetu, u konkurenciji 60-ak centara čiji rad podržava Republika Koreja, a koji funkcionišu u istom tolikom broju zemalja širom planete.
Imajući u vidu ostvarene rezultate SKIP centra u Beogradu, Srbija je dobila mogućnost otvaranja još jednog SKIP centra. Drugi informatičko–pristupni centar biće otvoren početkom 2023. godine u Nišu.https://www.youtube.com/watch?v=OFoNbZ8iq1U