05/10/2022 Vesti 0

U okviru programa „Šema mobilnosti“ Regionalne škole za javnu administraciju, ReSPA (eng. Regional School for Public Administration), delegacija Ministarstva za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije posetila je juče Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar (SKIP), u cilju informisanja o Strategiji reforme javne uprave u Republici Srbiji u periodu od 2021. godine do 2030. godine, kao i o izmenama i dopunama Programa razvoja elektronske uprave u RS koje se pripremaju za period važenja od 2023. godine do 2025. godine.

Tom prilikom, predstavnici Odeljenja za javnu i e-upravu u čijem delokrugu je SKIP Centar, prezentovali su kolegama iz Republike Severne Makedonije iskustva koja su imali u toku pripreme i koordinacije Strategije reforme javne uprave, tokom uspostavljanja onlajn monitoring alata za praćenje napretka u oblasti upravne reforme, primenjenoj šemi za izveštavanje o postignutim rezultatima i pitanjima finansijske održivosti, dok je posebno predstavljena koordinaciona struktura i mehanizam praćenja primene važećeg Akcionog plana Strategije reforme javne uprave u periodu od 2021. godine do 2025. godine. Takođe, razgovaralo se i o daljim pravcima razvoja elektronske uprave u Srbiji.

Inače, u Republici Severnoj Makedoniji nakon evaluacije tamošnje Strategije reforme javne uprave biće izrađena nova politika u ovoj oblasti, te će delegacija tokom posete Beogradu imati prilike da razmeni iskustva i sa kolegama iz  Sektora za stručno usavršavanje i Sektora za ljudske resurse MDULS-a, kao i Nacionalne akademije za javnu upravu, Republičkog sekretarijata za javne politike i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Delegacija Republike Severne Makedonije, koju čine državna savetnica u Kancelariji predsednika Vlade i predstavnici Ministarstva za informaciono društvo i administraciju, boravi u trodnevnoj poseti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.