05/10/2022 Вести 0

У оквиру програма „Шема мобилности“ Регионалне школе за јавну администрацију, РеСПА (енг. Regional School for Public Administration), делегација Министарства за информационо друштво и администрацију Републике Северне Македоније посетила је јуче Српско-корејски информатичко-приступни центар (СКИП), у циљу информисања о Стратегији реформе јавне управе у Републици Србији у периоду од 2021. године до 2030. године, као и о изменама и допунама Програма развоја електронске управе у РС које се припремају за период важења од 2023. године до 2025. године.

Том приликом, представници Oдељења за јавну и е-управу у чијем делокругу је СКИП Центар, презентовали су колегама из Републике Северне Македоније искуства која су имали у току припреме и координације Стратегије реформе јавне управе, током успостављања онлајн мониторинг алата за праћење напретка у области управне реформе, примењеној шеми за извештавање о постигнутим резултатима и питањима финансијске одрживости, док је посебно представљена координациона структура и механизам праћења примене важећег Акционог плана Стратегије реформе јавне управе у периоду од 2021. године до 2025. године. Такође, разговарало се и о даљим правцима развоја електронске управе у Србији.

Иначе, у Републици Северној Македонији након евалуације тамошње Стратегије реформе јавне управе биће израђена нова политика у овој области, те ће делегација током посете Београду имати прилике да размени искуства и са колегама из  Сектора за стручно усавршавање и Сектора за људске ресурсе МДУЛС-а, као и Националне академије за јавну управу, Републичког секретаријата за јавне политике и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Делегација Републике Северне Македоније, коју чине државна саветница у Канцеларији председника Владе и представници Министарства за информационо друштво и администрацију, борави у тродневној посети Министарству државне управе и локалне самоуправе.