14/06/2022 Вести 0

У Српско-корејском информатичко-приступном центру Министарства државне управе и локалне самоуправе у суботу и недељу, 25. и 26. јуна, у терминима од 9.00 до 16.00 сати одржаће се бесплатна обука за грађане за рад у програму за креирање презентација „Power Point“.

Power Point обуку реализоваће Јован Алексић, тренер рачунарских вештина, који има више од 20 година искуства у едукацији. Јован Алексић предано ради на ширењу рачунарске писмености у Србији и сертификовању, и то као овлашћени испитивач по међународном ECDL програму. У јавној управи држи обуке од 2013. године (Влада Републике Србије, Служба за управљање кадровима), а од оснивања Националне академије за јавну управу 2018. године, спроводи обуке као акредитовани реализатор програма стручног усавршавања државних службеника. За Министарство државне управе и локалне самоуправе у претходној години реализовао је три обуке. Добитник је награде Националне академије за јавну управу за најбољег предавача из домена ИТ 2018. године.

Сви заинтересовани грађани за похађање бесплатне обуке за рад у програму за израду презентација, могу се једноставно пријавити попуњавањем обрасца пријаве путем следећег линка https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScycr-9HJ12XopHMDZ4nptC-0_oGhGLKvQjvhWnh56pq87fdQ/viewform?usp=pp_url најкасније до четвртка, 23. јуна. Приликом селекције полазника узимаће се у обзир благовременост пријаве и мотивација кандидата за похађање обуке.

Као и до сада, радионица ће се реализовати у СКИП центру у Београду, Добрињска 11. СКИП центар је високо технолошки опремљен простор у чијем склопу се налазе модерно опремљене учионице са смарт подијумима за интерактивну наставу и најновији рачунари повезани на једну од најбржих бежичних мрежа. У оквиру објекта налазе се и сале за састанке, семинаре, као и сала за видео-конференције. Простор је намењен одржавању бесплатних обука за грађане у домену примене компјутерских програма, али и најновијих дигиталних платформи и информационих система. СКИП центар основан је Меморандумом о заједничкој сарадњи и међусобном разумевању у области информационо-комуникационих технологија, који су потписали Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Национална агенција за информационо друштво Републике Кореје. МДУЛС обезбедио је простор за функционисање СКИП центра, док је Влада Републике Кореје инвестирала више од 250.000 евра у реконструкцију објекта и набавку најсавременијих уређаја.

 

Будући да је СКИП центар намењен бесплатном укључивању свих грађана и грађанки у савремене токове, у претходном периоду учињено је много на популаризацији иновативних технологија и подизању нивоа знања целокупног становништва и то кроз организовање многобројних ИКТ радионица (Ексел, компјутерско програмирање, веб-дизајн, контрола квалитета софтверских производ итд.).

 

Подсетимо, Српско-корејски информатичко-приступни центар награђен је престижном Златном плакетом као најбољи информатичко-приступни центар у свету (енг. „Best IAC Award“) и то у конкуренцији више од шездесет сличних центара чији рад подржава Република Кореја, а који функционишу у исто толиком броју земаља широм планете. У образложењу се наводи да је награда додељена на основу „препознате изузетне посвећености управљању СКИП центром“. За непуних пет година постојања и рада, у Српско-корејском информатичко-приступном центру спроведено је више од 1.500 најразличитијих обука у домену примене иновативних технологија на којима је бесплатно обучено више од 40.000 полазника.