14/06/2022 Vesti 0

U Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u subotu i nedelju, 25. i 26. juna, u terminima od 9.00 do 16.00 sati održaće se besplatna obuka za građane za rad u programu za kreiranje prezentacija „Power Point“.

Power Point obuku realizovaće Jovan Aleksić, trener računarskih veština, koji ima više od 20 godina iskustva u edukaciji. Jovan Aleksić predano radi na širenju računarske pismenosti u Srbiji i sertifikovanju, i to kao ovlašćeni ispitivač po međunarodnom ECDL programu. U javnoj upravi drži obuke od 2013. godine (Vlada Republike Srbije, Služba za upravljanje kadrovima), a od osnivanja Nacionalne akademije za javnu upravu 2018. godine, sprovodi obuke kao akreditovani realizator programa stručnog usavršavanja državnih službenika. Za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u prethodnoj godini realizovao je tri obuke. Dobitnik je nagrade Nacionalne akademije za javnu upravu za najboljeg predavača iz domena IT 2018. godine.

Svi zainteresovani građani za pohađanje besplatne obuke za rad u programu za izradu prezentacija, mogu se jednostavno prijaviti popunjavanjem obrasca prijave putem sledećeg linka https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScycr-9HJ12XopHMDZ4nptC-0_oGhGLKvQjvhWnh56pq87fdQ/viewform?usp=pp_url najkasnije do četvrtka, 23. juna. Prilikom selekcije polaznika uzimaće se u obzir blagovremenost prijave i motivacija kandidata za pohađanje obuke.

Kao i do sada, radionica će se realizovati u SKIP centru u Beogradu, Dobrinjska 11. SKIP centar je visoko tehnološki opremljen prostor u čijem sklopu se nalaze moderno opremljene učionice sa smart podijumima za interaktivnu nastavu i najnoviji računari povezani na jednu od najbržih bežičnih mreža. U okviru objekta nalaze se i sale za sastanke, seminare, kao i sala za video-konferencije. Prostor je namenjen održavanju besplatnih obuka za građane u domenu primene kompjuterskih programa, ali i najnovijih digitalnih platformi i informacionih sistema. SKIP centar osnovan je Memorandumom o zajedničkoj saradnji i međusobnom razumevanju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koji su potpisali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Nacionalna agencija za informaciono društvo Republike Koreje. MDULS obezbedio je prostor za funkcionisanje SKIP centra, dok je Vlada Republike Koreje investirala više od 250.000 evra u rekonstrukciju objekta i nabavku najsavremenijih uređaja.

 

Budući da je SKIP centar namenjen besplatnom uključivanju svih građana i građanki u savremene tokove, u prethodnom periodu učinjeno je mnogo na popularizaciji inovativnih tehnologija i podizanju nivoa znanja celokupnog stanovništva i to kroz organizovanje mnogobrojnih IKT radionica (Eksel, kompjutersko programiranje, veb-dizajn, kontrola kvaliteta softverskih proizvod itd.).

 

Podsetimo, Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar nagrađen je prestižnom Zlatnom plaketom kao najbolji informatičko-pristupni centar u svetu (eng. „Best IAC Award“) i to u konkurenciji više od šezdeset sličnih centara čiji rad podržava Republika Koreja, a koji funkcionišu u isto tolikom broju zemalja širom planete. U obrazloženju se navodi da je nagrada dodeljena na osnovu „prepoznate izuzetne posvećenosti upravljanju SKIP centrom“. Za nepunih pet godina postojanja i rada, u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru sprovedeno je više od 1.500 najrazličitijih obuka u domenu primene inovativnih tehnologija na kojima je besplatno obučeno više od 40.000 polaznika.