02/09/2022 Vesti 0

U okviru prošlonedeljne radne posete Gradu Nišu predstavnici Nacionalne agencije za informaciono društvo Vlade Republike Koreje (eng. National Agency for Information Society, NIA) sastali su se sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u cilju razmatranja dodatnih predloga i mera u vezi sa rekonstrukcijom objekta u Nišu, gde će biti otvoren drugi informatičko-pristupni centar u Republici Srbiji.

Na sastanku je predstavljen tok rekonstrukcije objekta u ulici Dobrinjska 11 u Beogradu gde je pre nepunih pet godina otvoren prvi Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar (SKIP centar). Zvaničnici NIA izrazili su zadovoljstvo stanjem prostora i opreme centra, kao i njegovim radom i upravljanjem, posebno ističući da će beogradski SKIP centar poslužiti kao model za kreiranje centra u Nišu.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da se na licu mesta uverim u sve ono što sam ranije čuo o rezultatima rada SKIP centra kojim rukovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne smouprave. Sasvim je sigurno da ćemo se truditi da kvalitet samog dizajna SKIP centra u Nišu ne odstupa od beogradskog centra, koji je stekao veliki ugled u okviru svetske mreže informatičko-pristupnih centara – istakao je Unđong Đi (eng. Unjong Ji), izvršni direktor Sektora za globalnu saradnja u oblasti IKT-a korejske Nacionalne agencije za informaciono društvo.

Drugog dana posete, zvaničnici NIA susreli su se sa predstavnicima gradske uprave Niša, a tom prilikom obišli su i lokaciju gde će biti otvoren SKIP centar, još jedan multifukcionalni objekat namenjen jačanju kapaciteta naših građana u oblasti digitalizacije.

Podsetimo, u okviru globalnog Foruma svetskih IKT lidera 5. novembra 2021. u Seulu potpisan je Memorandum o razumevanju i zajedničkoj saradnji u oblasti IKT-a između MDULS-a i NIA, čime je uspostavljen pravni osnov za produžetak saradnje, obnavljanje IT opreme SKIP centra u Beogradu i otvaranje još jednog SKIP centra u Gradu Nišu. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Grad Niš potpisali su 21. decembra 2021. godine Sporazum o saradnji kojim se definišu međusobni odnosi, prava i obaveze u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra u Gradu Nišu.

 

Planirano je da svečano otvaranje SKIP centra u Gradu Nišu bude krajem ove godine.