12/09/2022 Vesti 0

U Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave prošle nedelje održana je završna onlajn konferencija „Uticaj Gugla (eng. Google) na razvoj ženskog preduzetništva “.

Žene iz čitave Srbije, one koje razmišljaju da pokrenu sopstveni biznis, ali i preduzetnice koje žele da unaprede poslovanje, imale su priliku da se informišu o svim prednostima korišćenja Gugl alata, pre svega Gugl poslovnog profila (eng. Google business profile), besplatnog alata koji pomaže kompanijama da se bolje pozicioniraju i budu vidljivije na internetu. Ključni izazov jeste da poslovni profil na ovoj platformi bude optimizovan, odnosno da sadrži informacije koje omogućavaju korisnicima da lako i jednostavno pronađu konkretne proizvode ili usluge. Gugl vizitkarta unapređena je onlajn verzija i kao takva postala je važna polazna tačka svake poslovne strategije.

Učesnici konferencije podsetili su na podatak da u Srbiji ima dvostruko više samozaposlenih muškaraca nego žena, da žene nisu dovoljno aktivne u poslovnom okruženju, te da se neretko isključuju iz sveta nauke, inženjerstva, digitalnih inovacija i sličnih oblasti koje se, shodno tradicionalnom obrascu, smatraju više rezervisanim za muškarce. Na konferenciji je posebno istaknuto da je Gugl razvojna šansa koja prevazilazi granice rodnog jaza u preduzetništvu, te da je važno stvarati povoljne uslove za poslove zasnovane na novim tehnologijama.

U okviru konferencije sve zainteresovane preduzetnice imale su priliku i da dobiju savete o pravnim aspektima i opasnostima brendiranja na internetu, a mogle su i da se informišu o tome kako da zaštite identitet firme i kako da izbegnu mnogobrojne zamke u preduzetništvu. Konferenciju u SKIP centru MDULS-a organizovalo je udruženje građana „Digital Innovation Solutions“ koje se bavi podrškom razvoju znanja i veština povezanih sa informacionim i multimedijalnim tehnologijama, a događaj je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.