05/12/2023 Вести 0

Поводом најаве одржавања међународне иницијативе „Час програмирања“ (енг. „Hour of Code“), која је покренута на глобалном нивоу у циљу промоције програмирања међу најмлађом популацијом, данас је у СКИП центру Министарства државне управе и локалне самоуправе под називом „У сусрет Сату програмирања“ реализована прва у низу бесплатних радионица за кодирање намењених за децу узраста од првог до четвртог разреда основних школа.

На данашњој радионици ученици су имали прилику да науче вештине програмирања уз помоћ новог робота Genibot-а, чији је аутор Џеки Ли из Републике Кореје. Такође, они су на радионици кроз занимљиве задатке упознали различите могућности које поседује овај робот: од примене алгоритма кретања, понављања радњи, те додавања звучних и светлосних ефеката, као и компоновања музике. У другом делу програма основцима је представљена онлајн платформа за бесплатно учење кодирања установљена у оквиру манифестације „Час програмирања“.

Иначе, данашња бесплатна радионица у СКИП центру организована је у сарадњи Менсе и удружења грађана УченIQ.

Радионица је уједно и најава низа бесплатних радионица које ће последње недеље децембра и то у сарадњи са Српско-корејским информатичко-приступним центром реализовати организација „Code that idea“ која је недавно постала један од међународних партнера за Србију у организацији „Час програмирања“.