05/12/2023 Vesti 0

Povodom najave održavanja međunarodne inicijative „Čas programiranja“ (eng. „Hour of Code“), koja je pokrenuta na globalnom nivou u cilju promocije programiranja među najmlađom populacijom, danas je u SKIP centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pod nazivom „U susret Satu programiranja“ realizovana prva u nizu besplatnih radionica za kodiranje namenjenih za decu uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Na današnjoj radionici učenici su imali priliku da nauče veštine programiranja uz pomoć novog robota Genibot-a, čiji je autor Džeki Li iz Republike Koreje. Takođe, oni su na radionici kroz zanimljive zadatke upoznali različite mogućnosti koje poseduje ovaj robot: od primene algoritma kretanja, ponavljanja radnji, te dodavanja zvučnih i svetlosnih efekata, kao i komponovanja muzike. U drugom delu programa osnovcima je predstavljena onlajn platforma za besplatno učenje kodiranja ustanovljena u okviru manifestacije „Čas programiranja“.

Inače, današnja besplatna radionica u SKIP centru organizovana je u saradnji Mense i udruženja građana UčenIQ.

Radionica je ujedno i najava niza besplatnih radionica koje će poslednje nedelje decembra i to u saradnji sa Srpsko-korejskim informatičko-pristupnim centrom realizovati organizacija „Code that idea“ koja je nedavno postala jedan od međunarodnih partnera za Srbiju u organizaciji „Čas programiranja“.