08/03/2019 Vesti 0

Povodom Međunarodnog dana žena u Srpsko-korejskom IT centru organizovan je veliki Vikimedijin uređivački maraton. Napisano je 35 novih članaka o znamenitim ženama iz Srbije koje su ostavile neizbrisiv trag u nauci, kulturi, umetnosti i informisanju, a svi tekstovi postavljeni su na Vikipediju, najveću svetsku onlajn enciklopediju.
Poželevši urednicima Vikimedije srećan početak rada državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević čestitao je praznik svim građankama Srbije. On je podsetio na činjenicu da u tom ministarstvu radi 125 dama naspram malog broja zaposlenih muškaraca.
– One svakodnevno učestvuju u kreiranju politike i doprinose razvoju društva i za svaki naš uspeh upravo su one najviše zaslušne – kazao je Stević.
On se osvrnuo i na to da je u kontekstu rodne ravnopravnosti vrlo važno da se podrži globalna inicijativa o povećanju vidljivosti sadržaja o ženama na internetu.
– Nadam se da će obogaćivanjem internet sadržaja biografijama žena iz Srbije, koje su u oblastima u kojima deluje Unesko postigle velike rezultate i ostavile neizbrisiv trag, samo dodatno ojačati njihovu ulogu i značaj, i doprineti unapređenju položaja svih žena – rekao je Stević.
Pozdravljajući sjajnu ideju pomoćnica ministra iz Sektora za ljudska i manjinska prava MDULS-a Ivana Antić naglasila je značaj današnjeg praznika.
– Međunarodni dan žena samo je još jedna prilika da se podsetimo svih onih hrabrih i istrajnih žena koje su izborile mnoga prava koja mi danas uživamo. Politiku jednakih mogućnosti moramo da propagiramo svakoga dana – kazala je Antićeva.
Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku iz Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti Nina Mitić prisetila se početka rada na projektu i izrazila zadovoljstvo što je resorno ministarstvo od početka bilo aktivni učesnik. Ona je istakla da selekcija kandidatkinja čije će biografije biti izložene na internetu nije bila laka.
– Građankama Srbije želim da svakodnevno uživaju ne samo rodnu ravnopravnost već i pažnju. Bilo bi lepo da sve žene, majke, supruge i sestre dobijaju pažnju svakoga dana, ne samo za Osmi mart, jer je žena pokretač snage i života – kazala je Mitić.
Svim okupljenim volonterima i urednicima Ivana Madžarević iz Njikimedije zahvalila se na angažovanju. Ona je naglasila da se u Parizu istovremeno održava sličan uređivački maraton.
– Nadam se da će ovaj naš posao biti prepoznat na svetskom nivou – rekla je ona.
Praznik svih damama čestitao je i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.