Prvi Srpsko-korejski informatičko pristupni centar (SKIP Centar) u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je otvoren 20. decembra 2017. godine.

Uspostavljanjem SKIP Centra, osim edukacije državnih službenika, otvaramo vrata i građanima i start-ap kompanijama koji će imati besplatan pristup svim uslugama centra. Cilj Centra je da, u sopstvenom visoko tehnološki opremljenom prostoru, omogući besplatan pristup i upoznavanje sa dostignućima IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija) pogotovo kada su u pitanju usluge elektronske uprave, podigne tehnološku pismenost opšte populacije i promoviše saradnju u između Republike Srbije i Republike Koreje.

Ovo je još jedan važan korak ka unapređenju elektronske uprave i informacionog društva u Republici Srbiji i ovim nastavljamo izuzetno dobru saradnju sa Republikom Korejom u ovim oblastima.

SKIP centar se nalazi u samom centru grada, u Dobrinjskoj ulici broj 11. Prostire se na 410 kvradratnih metara. U Centru postoje tri potpuno opremljene sale za IT obuke, koje se po potrebi mogu koristiti u konferencijske svrhe. Svaka prostorija je klimatizovana, čime je omogućena prijatna atmosfera kako za polaznike obuka tako i za predavače, odnosno učecnike konferencija.

Oprema kojom raspolaže SKIP Centar je najnovija oprema koja omogućava pristup brojnim programima neophodnim za obučavanje polaznika kako na početnom nivou, tako i za držanje obuka za zahtevnije polaznike koji već imaju iskustvo i znanje iz oblasti IT – ja. Centar raspolaže sa 50 laptop računara, a svaki računar je povazan na bežični internet. Imajući u vidu da je svaki deo Centra pokriven izuzetno brzom bežičnom internet mrežom, moguće je korišćenje i tableta i drugih uređaja sa internetskim pristupom. SKIP Centar raspolaže opremom za video konferencije i dva smart podijuma (SmartPodium), koji predavačima olakšavaju predavanje, dok polaznicima pružaju direktan uvid u rad predavača što značajno može olakšati proces učenja i omogućava paralelan rad polaznika i predavača. Smart podijum (SmartPodium) je inovativni audio – vizuelni uređaj koji ima ugrađene multimedijalne komponente kojma se upravlja dodirom (poput tableta). U Centru postoje dva takva uređaja i oba su povezana sa projektorom, zvučnicima, veb kamerom i bežičnim mikrofonom. Smart podijumom (SmartPodium) se može upravljati i pomoću tableta ili nekog drugog računara, osim već postojećeg integrisanog računara.

SKIP Centar je osnovan potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje. Memorandum su potpisali ministar Branko Ružić, u ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, i direktor Oh Hunmok, u ime Nacionalne agencije za informaciono društvo. Doprinos Republike Koreje razvoju i unapređenju IKT-a u Republici Srbiji se ogleda u jednokratnoj donaciji od 250.000 evra za uspostavljanje SKIP Centra i višegodišnjem pokrivanju troškova zamene kompletne opreme, kako bi polaznicima uvek bila dostupna najnovija oprema.