26/01/2023 Vesti 0

„Oko 70 hiljada građana uspešno je završilo različite programe obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u SKIP centru u Beogradu od njegovog otvaranja do danas. Uspostavljanje drugog takvog centra u Nišu od velikog je značaja, posebno imajući u vidu sveukupan napor države da ulaže u razvoj juga Srbije“, istakao je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović na današnjem sastanku sa ambasadorom Republike Koreje u Republici Srbiji Li Đeungom.

Sagovornici su konstatovali da je SKIP centar, koji je tri puta za redom proglašavan za najbolji u okviru svetske mreže informatičko-pristupnih centara, pravi simbol uspešne i plodonosne saradnje dveju zemalja, te da su izvanredni rezultati dorpineli da Srbija bude jedinstven primer države koja će imati dva takva centra.

Ministar je ambasadoru predočio da se poslednjih nekoliko godina intenzivno sprovodi proces digitalizacije javne uprave, te da u ovom trenutku ima okvirno milion i po eGrađana, koji elektronski komuniciraju sa upravom, kako bi ostvarili čitav niz svojih prava.

Martinović je ukazao na značaj nedavno održanog sastanka predsednika Republike Srbije i predsednika Republike Koreje u Davosu, naglasivši da su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije veoma zainteresovani za dalje intenziviranje saradnje dveju zemalja u svim oblastima, prvenstveno u sferi ekonomije i informacionih tehnologija.

Na sastanku je bilo reči i o dostignućima u okviru zajedničkog projekta „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka“, koji se sprovodi u opštinama Petrovac na Mlavi, Bečej i Šid, kao i o budućim aktivnostima na ovom planu i uključivanju većeg broja lokalnih samouprava u projekat, sa ciljem unapređenja kvaliteta života građana širom zemlje.

Sagovornici su se složili da Srbija ima veliki potencijal za rast i dolazak stranih investitora, te izrazili uverenje da će usvajanje Programa razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji za period od 2023. do 2025. godine biti dobra podloga i okvir za dugoročnu saradnju Srbije i Koreje i realizaciju još kvalitetnih projekata u budućnosti.