15/03/2018 Vesti 0

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas u Srpsko –korejskom informatičkom pristupnom centru sa delegaciojom poslanika iz Republike Koreje o reformi javne uprave i digitalizaciji.

Ministar Ružić je rekao da je saradnja dveju država veoma dobra i da je ona potvrđena i otvaranjem Srpsko–korejskog informatičkog pristupnog centra, za koji je prostor obezbedilo Ministarstvo, a tehnički opremila korejska Nacionalna agencija za informaciono društvo (NIA).

“Naša je sreća što uviđate da Srbija, pored direktnih investicija, ima potrebu u razvoju informacionih tehnologija i digitalne uprave i čast nam je da Srbiju smatrate najrazvijenijom zemljom od svih u kojima ste otvorili ovakve centre i što ćete nam, kao država, pomoći da uspostavimo održiv model razvoja digitalizacije javne uprave Srbije”, rekao je ministar.

Cilj reforme javne uprave je obezbeđivanje profesionalne, efikasne i moderne uprave u službi naših građana, rekao je Ružić i dodao da je za njega kao ministara značajno što su dobri odnosi dveju zemalja konkretizovani i materijalizovani otvaranjem ovog Centra, jer je do sada kroz njega oko 1200 ljudi prošlo je ili prolazi obuke.

Ministar je ocenio da je otvaranje ovakvog centra i svojevrsno priznanje Srbiji za postignute rezultate u razvoju IT sektora i ekonomije uopšte, pošto Republika Koreja ovakve projekte pokreće tek kada država dostigne određeni nivo razvoja. „Posebno nam godi što ovo priznanje dolazi od države koja je svojevremeno bila jedna od najnerazvijenijih, a danas se nalazi u društvu najjačih ekonomija”, rekao je on.
Članovi delegacije su izrazili zadovoljstvo uspehom koji ostvaruje Srpsko-korejski centar, kao i želju da podrže i naredne projekte koje imaju za cilj stvaranje bolje uprave građanima Srbije.