12/07/2023 Vesti 0

Još jedan Srpsko-korejski informatičko-pristupni (SKIP) centar svečano je otvoren danas u Nišu, uz finansijsku podršku Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje, čime je Srbija postala jedina zemlja u regionu koja ima dva ovakva centra za besplatnu obuku građana u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.
Otvaranje novog SKIP centra u Nišu predstavlja svojevrsno priznanje Republike Koreje Republici Srbiji za rezultate ostvarene u domenu IT industrije i digitalizacije javne uprave, i dodatni pokazatelj uspešne saradnje dveju zemalja. Funkcionisanje ovog centra, opremljenog najsavremenijom opremom i računarima, doprineće podizanju nivoa elektronskih usluga u gradu Nišu, ali i celom Nišavskom okrugu.
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić istakao je da je naročito važno to što će ovaj centar omogućiti da građani u ovom delu Srbije budu dodatno osnaženi da koriste servise elektronske uprave, kao i da dobiju kvalitetnije i brže usluge.
„U skladu sa opredeljenjem Vlade Republike Srbije da modernizuje javnu upravu, fokusirali smo se na strateško planiranje razvoja elektronske uprave i njenih servisa, jačanje pravnog okvira i osnaživanje kapaciteta. Istovremeno, kontinuirano podržavamo i podstičemo gradske i opštinske uprave da pružaju bolje i kvalitetnije usluge građanima i privredi, odnosno svakodnevno radimo na tome da javna uprava preraste u servis posvećen potrebama građana“, poručio je Rakić.
Ambasador Republike Koreje u Srbiji Đeung Li naglasio je da je SKIP centar reprezentativni projekat saradnje Koreje i Srbije u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta života građana kroz omogućavanje boljeg pristupa informacijama. Otvaranje drugog ovakvog centra u Srbiji ukazuje na bliske odnose između dve zemlje, objasnio je ambasador Li, te izrazio nadu da će njegovo funkcionisanje doprineti unapređenju veština građana u korišćenju novih tehnologija , kao i digitalizaciji društva, što je i promovisano kao primarni zadatak srpske vlade.
Potpredsednik Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje Đeho Li ukazao je na to da je niški SKIP centar opremljen opremom poslednje generacije, koja, između ostalog, podrazumeva edukativne dronove za eksperimentalno učenje i posebne pomoćne uređaje za osobe sa invaliditetom. On je izrazio uverenje da će Niš, koji je oduvek bio na raskršću trgovačkih puteva i civilizacija, postati i sedište inovacija u digitalnom svetu, te da će ovaj centar pomoći u prevazilaženju digitalnog jaza i odgovoriti na potrebe marginalizovanih socijalnih grupa.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da je, u svetlu reforme javne uprave i njenih ciljeva, te povećanja efikasnosti i efektivnosti javnih usluga, Niš prepoznat kao najbolje mesto za uspostavljanje drugog ovakvog centra u Srbiji, u kom će se prevashodno raditi na digitalnom opismenjavanju građana. Ona je dodala da će polaznici obuka u ovom trening centru imati priliku da savladaju korišćenje digitalnih alata u svakodnevnom životu, ali i da učestvuju u naprednim kursevima, te naglasila da je oprema prilagođena slepim, slabovidim i osobama sa slušnim problemima.
Podsetimo, prvi ovakav centar, koji radi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, otvoren je u Beogradu krajem 2017. godine i u njemu je, za nepunih šest godina rada, sprovedeno blizu 4.000 besplatnih obuka i obučeno blizu 80.000 građana. Skip centar u Beogradu dobio je 2021. godine Zlatnu plaketu kao najuspešniji centar ovog tipa na svetu, od ukupno 55 koji funkcionišu zahvaljujući podršci Republike Koreje.