11/09/2018 Vesti 0

Afrički kontinent oduvek je plenio nesvakidašnjim prirodnim lepotama, misterijama, impozantnim građevinama, tajanstvenim pričama, tradicionalnom plemenskom kulturom, drugačijom umetnošću, specifičnom muzikom i posebnim načinom života njenih stanovnika… Uprkos činjenici da ljudi žele da saznaju detalje o jednom od najinteresantnijih kontinenata na svetu, sadržaji o Africi koji se trenutno nude na globalnoj računarskoj mreži prilično su šturi i nedovoljno vidljivi.

Organizovali smo poseban dan u kojem obogaćujemo, dopunjujemo, sređujemo i prevodimo aktuelne članke o Africi na najvećoj onlajn enciklopediji na svetu – Vikipediji!
Naime Srpsko-korejski IT centar u saradnji sa Vikimedijom Srbije, Muzejom afričke umetnosti i Arapskim kulturnim centrom organizuje uređivački maraton na temu Afrika. Dan rezervisan za „viki maratonce“ je 13. septembar. U prostorijima SKIP centra u Dobrinjskoj 11 radiće se do 20 časova uveče. Ovim poduhvatom učesnici maratona će dati podršku velikom Vikipedijinom takmičenju u pisanju članaka o Africi, koji je deo svetskog događaja Wiki loves Africa. Reč je o globalnoj akciji čiji je cilj povećanje vidljivosti nedovoljno zastupljenih tema. Takmičenje traje do kraja septembra a najboljim urednicima će pripasti vredne nagrade.

Uređivačkom maratonu zakazanom za četvrtak prethodiće jednočasovna foto-tura u Muzeju afričke umetnosti. Okupljanje učesnika je u 9:45 sati ispred zgrade muzeja (Andre Nikolića 14). Nakon toga u SKIP centru na početku maratona biće održana obuka o načinu uređivanja Vikipedije i Vikimedijine ostave – centralnog mesta za fotografije i druge datoteke kojima se ilustruju članci na Vikipediji. Sledi pisanje tekstova uz korišćenje onlajn dostupne literature i one koju će obezbediti Muzej afričke umetnosti.

Kako su mesta ograničena, prijava učesnika je obavezna putem ovog linka
Svi koji žele da daju doprinos akciji mogu to da učine i onlajn od kuće, ali uz obavezno obeležavanje članaka u evidenciji.