Први Српско-корејски информатичко приступни центар (СКИП Центар) у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе је отворен 20. децембра 2017. године.

Успостављањем СКИП Центра, oсим едукације државних службеника, отварамо врата и грађанима и старт-ап компанијама који ће имати бесплатан приступ свим услугама центра. Циљ Центра је да, у сопственом високо технолошки опремљеном простору, омогући бесплатан приступ и упознавање са достигнућима ИКТ (информационо-комуникационих технологија) поготово када су у питању услуге електронске управе, подигне технолошку писменост опште популације и промовише сарадњу у између Републике Србије и Републике Кореје.

Ово је још један важан корак ка унапређењу електронске управе и информационог друштва у Републици Србији и овим настављамо изузетно добру сарадњу са Републиком Корејом у овим областима.

СКИП центар се налази у самом центру града, у Добрињској улици број 11. Простире се на 410 кврадратних метара. У Центру постоје три потпуно опремљене сале за ИТ обуке, које се по потреби могу користити у конференцијске сврхе. Свака просторија је климатизована, чиме је омогућена пријатна атмосфера како за полазнике обука тако и за предаваче, односно учеcнике конференција.

Опрема којом располаже СКИП Центар је најновија опрема која омогућава приступ бројним програмима неопходним за обучавање полазника како на почетном нивоу, тако и за држање обука за захтевније полазнике који већ имају искуство и знање из области ИТ – ја. Центар располаже са 50 лаптоп рачунара, а сваки рачунар је повазан на бежични интернет. Имајући у виду да је сваки део Центра покривен изузетно брзом бежичном интернет мрежом, могуће је коришћење и таблета и других уређаја са интернетским приступом. СКИП Центар располаже опремом за видео конференције и два смарт подијума (SmartPodium), који предавачима олакшавају предавање, док полазницима пружају директан увид у рад предавача што значајно може олакшати процес учења и омогућава паралелан рад полазника и предавача. Смарт подијум (SmartPodium) је иновативни аудио – визуелни уређај који има уграђене мултимедијалне компоненте којма се управља додиром (попут таблета). У Центру постоје два таква уређаја и оба су повезана са пројектором, звучницима, веб камером и бежичним микрофоном. Смарт подијумом (SmartPodium) се може управљати и помоћу таблета или неког другог рачунара, осим већ постојећег интегрисаног рачунара.

СКИП Центар је основан потписивањем Меморандума о разумевању и сарадњи у области информационо – комуникационих технологија између Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје. Меморандум су потписали министар Бранко Ружић, у име Министарства државне управе и локалне самоуправе, и директор Ох Хунмок, у име Националне агенције за информационо друштво. Допринос Републике Кореје развоју и унапређењу ИКТ-а у Републици Србији се огледа у једнократној донацији од 250.000 евра за успостављање СКИП Центра и вишегодишњем покривању трошкова замене комплетне опреме, како би полазницима увек била доступна најновија опрема.