10/07/2019 Vesti 0

Uvođenjem nove elektronske usluge za dijasporu koncept digitalizacije javne uprave uveliko će preći granice Srbije!
Naime, naši državljani koji žive i rade u inostranstvu već početkom sledeće godine moći će da dobiju izvode iz matičnih knjiga praktično na licu mesta – u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.
Ovo je najavio ministar državne uprave i lokalne samoprave Branko Ružić u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru obraćajući se novopostavljenim konzulima Srbije koji se u SKIP centru obučavaju za rad u oblasti matičnih knjiga.
– Od 1. januara 2020. godine očekuje se da diplomatsko – konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu vode matične knjige u Registru matičnih knjiga. Obezbeđen je pravni okviri i očekujemo brzo elektronsko povezivanje. Ovo će omogućiti da se nadležnim organima u zemlji prosleđuju elektronske prijave rođenja, zaključenja braka u onim diplomatsko konzularnim predstavništvima gde je to omogućeno, kao i smrti državljanja Srbije koje su nastale u inostranstvu. Reč je o pionirskom koraku i vi ste prvi koji ćete biti upućeni u to kako treba raditi – kazao je ministar Ružić prisutnim konzulima.
On je dodao da digitalizacija nije samo tehničko-tehnološki proces, već je pre svega društveni proces sa aspekta olakšica koje donosi svim građanima, živeli oni na teritoriji Srbije ili u dijaspori.
– Ovim modelom digitalizacije preći ćemo granice Srbije i bićemo na usluzi svim našim državljanima – naveo je Ružić.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Aca Jovanović naveo je da će ovaj model doprineti boljoj saradnji, ali i efikasnijem pružanju pomoći našim građanima u inostranstvu.