13/05/2022 Vesti 0

 

U okviru mnogobrojnih aktivnosti koji će se održati u sklopu obeležavanja Nedelje Partnerstva za otvorenu upravu, u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru 18. i 20. maja biće organizovana besplatna obuka za građane za korišćenje portala eKonsultacije (https://ekonsultacije.gov.rs/). Ova platforma omogućava građanima i predstavnicima civilnog sektora i privrede da se uključe u proces donošenja zakona i dokumenata javnih politika.

Podsetimo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao koordinator nacionalnih aktivnosti u okviru učešća Republike Srbije u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu, uz podršku projekta Evropske unije „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave”, sa zadovoljstvom poziva sve zainteresovane organizacije civilnog društva, građane i predstavnike privatnog sektora da učestvuju na događajima kojima se u periodu od 16-20. maja 2022. godine obeležava Nedelja Partnerstva za otvorenu upravu (POU).

 

Kao deo globalne akcije koja ima za cilj promociju otvorenosti uprave i unapređenje upravljanja kroz saradnju između uprave i građana, ovogodišnje obeležavanje Nedelje POU u Republici Srbiji obuhvatiće nekoliko događaja, čiji se raspored nalazi u nastavku:

 

  • Otvoreni sastanak Posebne međuministarske radne grupe za realizaciju učešća Republike Srbije u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravusa zainteresovanim organizacijama civilnog društva koje se prijave putem ovog poziva, u cilju razmatranja sprovođenja važećeg Akcionog plana za period 2020-2022. godine.

 

– datum događaja: 17. maj 2022. godine

– rok za prijavu: 16. maj 2022. godine, 12h

 

  • Partnerstvo – ključ za bolja rešenja, posvećen primerima uspešne saradnje jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva u ostvarivanju vrednosti otvorene uprave na lokalu (Sesija 1), kao i značaju i primerima dobre prakse u „otvaranju podataka“ i njihovoj ponovnoj upotrebi (Sesija 2).

 

– datum događaja: 19. maj 2022. godine

– rok za prijavu: 18. maj 2022. godine, 12h

 

  • Obuke za korišćenje Portala eKonsultacije namenjene građanima, OCD i ostaloj zainteresovanoj javnosti, u cilju jačanja kapaciteta zainteresovane javnosti za učešće u procesima pripreme propisa i dokumenata javnih politika putem Portala eKonsultacije.

 

– datumi obuka: 18. i 20. maj 2022. godine

– rok za prijavu: 16. maj 2022. godine, 12h.

 

U skladu sa prethodnim, svi zainteresovani mogu prijaviti svoje učešće tako što će u naznačenim rokovima dostaviti podatke (ime i prezime učesnika, naziv organizacije/privrednog subjekta, imejl adresa, naziv događaja na kojima žele da učestvuju, uz navođenje izabranog načina učešća – uživo ili onlajn) na imejl jovana.filipovic@mduls.gov.rs .

 

Ne postoje ograničenja u pogledu broja događaja na kojima jedan učesnik može učestvovati, odnosno moguće je da jedan učesnik učestvuje na više ili svim događajima.

Za više informacija o učešću Republike Srbije u POU posetite internet stranicu na adresi https://ekonsultacije.gov.rs/ogpPage/1, dok za upoznavanje sa sadržinom važećeg Akcionog plana za period 2020-2022. godine možete pogledati kratak video na adresi https://vimeo.com/632925812/f98b864f90
.

 

NAPOMENA: Svi događaji biće hibridnog karaktera, s tim da je težnja da se što više učesnika okupi uživo, ali da postoji i mogućnost onlajn učešća putem zoom aplikacije. Učesnici koji se opredele za onlajn učešće potrebno je da to navedu prilikom prijave kako bi im blagovremeno bili dostavljeni pristupni podaci.

 

Prilog:

Nacrt agende obeležavanja Nedelje Partnerstva za otvorenu upravu 2022. godine