12/05/2022 Vesti 0

U okviru posete Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave delegacija Nacionalne agencije za informaciono društvo Vlade Republike Koreje (eng. Nation Agency for Information Society, NIA) obišla je lokaciju u Gradu Nišu gde će, shodno potpisanom Memorandumu o razumevanju i zajedničkoj saradnji u oblasti informatičko-komunikacionih tehnologija između MDULS-a i NIA, do kraja godine u Srbiji biti otvoren još jedan Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar. Tokom obilaska predložene lokacije posebno je istaknuto da će arhitekte NIA doprineti izradi arhitektonskog rešenja za funcionisanje SKIP-a u Gradu Nišu.

Drugog dana zvanične posete Srbiji delegacija Republike Koreje sastala se u SKIP centru u Beogradu sa predstavnicima MDULS-a. Na sastanku je razmotren dosadašnji rad centra, učinak sprovedenih IT programa i obuka, a razgovarano je i o planiranim inicijativama i budućim koracima u ovoj oblasti. Predstavnici korejske Nacionalne agencije za informaciono društvo izrazili su veliko zadovoljstvo napretkom i sveukupnim funkcionisanjem centra, a posebno je naglašeno da je SKIP centar s pravom proglašen najboljim u svetu.

Podsećamo, Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar, koji radi u okviru MDULS-a, nagrađen je 2021. godine prestižnom Zlatnom plaketom kao najbolji informatičko-pristupni centar u svetu (eng. Best IAC Award) i to u konkurenciji više od šezdeset sličnih centara čiji rad podržava Republika Koreja, a koji funkcionišu u isto tolikom broju zemalja širom sveta.