02/09/2022 Вести 0

У оквиру прошлонедељне радне посете Граду Нишу представници Националне агенције за информационо друштво Владе Републике Кореје (енг. National Agency for Information Society, NIA) састали су се са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе у циљу разматрања додатних предлога и мера у вези са реконструкцијом објекта у Нишу, где ће бити отворен други информатичко-приступни центар у Републици Србији.

На састанку је представљен ток реконструкције објекта у улици Добрињска 11 у Београду где је пре непуних пет година отворен први Српско-корејски информатичко-приступни центар (СКИП центар). Званичници НИА изразили су задовољство стањем простора и опреме центра, као и његовим радом и управљањем, посебно истичући да ће београдски СКИП центар послужити као модел за креирање центра у Нишу.

  • Велико ми је задовољство што имам прилику да се на лицу места уверим у све оно што сам раније чуо о резултатима рада СКИП центра којим руководи Министарство државне управе и локалне смоуправе. Сасвим је сигурно да ћемо се трудити да квалитет самог дизајна СКИП центра у Нишу не одступа од београдског центра, који је стекао велики углед у оквиру светске мреже информатичко-приступних центара – истакао је Унђонг Ђи (енг. Unjong Ji), извршни директор Сектора за глобалну сарадња у области ИКТ-а корејске Националне агенције за информационо друштво.

Другог дана посете, званичници НИА сусрели су се са представницима градске управе Ниша, а том приликом обишли су и локацију где ће бити отворен СКИП центар, још један мултифукционални објекат намењен јачању капацитета наших грађана у области дигитализације.

Подсетимо, у оквиру глобалног Форума светских ИКТ лидера 5. новембра 2021. у Сеулу потписан је Меморандум о разумевању и заједничкој сарадњи у области ИКТ-а између МДУЛС-а и НИА, чиме је успостављен правни основ за продужетак сарадње, обнављање ИТ опреме СКИП центра у Београду и отварање још једног СКИП центра у Граду Нишу. Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Град Ниш потписали су 21. децембра 2021. године Споразум о сарадњи којим се дефинишу међусобни односи, права и обавезе у вези са оснивањем и функционисањем Српско-корејског информатичко-приступног центра у Граду Нишу.

 

Планирано је да свечано отварање СКИП центра у Граду Нишу буде крајем ове године.