08/04/2024 Вести 0

У оквиру обележавања Међународног дана девојчица у ИКТ, више од 30 ученица Основне школе „Краљ Петар Први“ из Београда посетило је Српско-корејски информатичко-приступни центар Министарства државне управе и локалне самоуправе. Девојчице су имале прилику да се, кроз интерактивну радионицу „Девојчице у ИТ-у – визуелно програмирање“, упознају са основама програмирања и да у разговору са представницима МДУЛС-а сазнају више о самом начину функционисања СКИП центра и организацији бесплатних обука за грађане које се овде одржавају.

С обзиром на то да МДУЛС кроз рад СКИП центра пружа подршку у развоју информационо-комуникационе писмености младих, а имајући у виду да „Дан девојчица у ИКТ сектору“ има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима, Министарство државне управе и локалне самоуправе на овај начин институционално подржава реализацију манифестације.

Иначе, „Дан девојчица у ИКТ сектору“ четрнаесту годину заредом организује Удружење пословних жена Србије, а под покровитељством Владе Србије.

У оквиру манифестације, девојчице ће обићи ИКТ компаније и фирме у чијим делатностима жене нису довољно заступљене, као и оне чије су жене власнице или су на руководећим положајима. Поред тога, биће организовано и такмичење за најбољи видео рад под називом „Ухвати идеју“. Победницама такмичења ће потом бити уручене награде на завршној церемонији, којом ће бити озваничен крај манифестације.