04/06/2020 Vesti 0

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Program razvoja elektronske uprave 2020 – 2022. i Akcioni plan za njegovo sprovođenje koji trasira put daljeg razvoja elektronske uprave u Srbiji, što je jedan od ciljeva reforme javne uprave i prioriteta Vlade.

„Uveren sam da će Program razvoja eUprave u Srbiji dati vetar u leđa daljoj digitalizaciji javne uprave, odnosno, da će Srbija još brže, efikasnije i jednostavnije usluživati svoje građane onako kako i zahtevaju moderna vremena u kojima živimo i radimo“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ovim povodom.

On je izrazio uverenje da će realizacijom ovog programa Srbija ostvariti još veći skok na polju digitalizacije što će potvrditi njeno regionalno liderstvo u razvoju eUprave. „Programom je predviđeno čak 300 novih elektronskih usluga i servisa za građane i privredu koji će se razvijati u naredne dve godine, što samo govori o tome da smo se, kreirajući Program, vodili isključivom željom da građanin bude najvažnija osoba u procesu rada, a ne administracija“, rekao je ministar.

Program razvoja eUprave 2020 – 2022. pripremili su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i drugi državni organi, a izradu je podržala Evropska unija u okviru projekta “Podrška reformi javne uprave u okviru Sektorskog reformskog ugovora za sektor reforme javne uprave“, Fond za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, UNDP i NALED.