11/12/2018 Vesti 0

Zahvaljujući Vikimediji Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja kulturno-istorijsko nasleđe naše zemlje sve više je zastupljeno na internetu.

Naime ove godine Vikimedija Srbije objavila je 355 novih i dopunila 19 postojećih članaka na Vikipediji na srpskom jeziku, a otpremljeno je i 1.980 fotografija, spisa i razglednica i digitalizovano 13 knjiga što čini ukupno 2.348 strana. Time je značajno obogaćen tekstualni i ilustrovani sadržaj o Srbiji i srpskoj kulturnoj baštini na najvećoj onlajn enciklopediji na svetu – Vikipediji, jednom od najposećenijih sajtova današnjice.

Ovo je istaknuto na današnjoj konferenciji Vikimedije Srbije u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru, koji radi pod okriljem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Na pomenutoj konferenciji predstavljeni su rezultati rada, a promovisan je i projekat stažiranja urednika Vikipedije u institucijama kulture u Srbiji podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Program stažiranja podrazumeva boravak Vikipedijinih urednika u institucijama kulture na određeni vremenski period sa ciljem da se iz literature i drugih dostupnih izvora kvantitativno i kvalitativno uveća tekstualni, ali i ilustrovani sadržaj Vikipedije na srpskom jeziku. Program postoji u čitavom svetu i do sada je realizovano više od 150 stažiranja od čega sedam tokom ove godine i to u Muzeju Jugoslavije, Muzeju Vojvodine, Istorijskom arhivu u Pančevu, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograd…

Učesnici konferencije saglasili su se da će povećanje vidljivosti institucija kulture u digitalnom svetu biti prioritet i u narednom periodu.