20/12/2018 Vesti 0

Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar proslavio je danas godišnjicu uspešnog rada!
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je SKIP centar proglašen za najuspešniji centar tog tipa u svetu i to u konkurenciji 52 centara koji zahvaljujući donacijama Republike Koreje funkcionišu širom planete.
– Za godinu dana postigli smo zacrtane ciljeve i premašili mnoga očekivanja. U ovom centru je svoje IT veštione usavršilo više od 13.000 građana i službenika javne uprave, a organizovano je više od 500 različitih IT obuka na kojima su službenici učili kako da rade na važnim projektima od državnog značaja – naglasio je Ružić dodajući da je reč o projektima kao šro su “adresni registar, digitalizacija kulturne baštine, servis eBeba za upis dece u porodilištu i eZUP za smanjenje papirologije na šalterima”.

On je najavio da će sledeći korak biti projekat „Pametni gradovi“ u koji će korejska Vlada uložiti 200.000 evra, a koji će pomoći da gradska uprava upotrebom modernih tehnologija unapredi rad i obezbedi budući održiv, a kvalitetan život stanovnika.

Rukovodilac centra Dara Gravara Stojanović zahvalila se u uvodnom obraćanju partnerima iz Republike Koreje na podršci u funkcionisanju centra. Ona je istakla značajne rezultate koje je Srpsko-korejski IT centar ostvario u prethodnom periodu, a najavila je i nove projekte.
– U toku su intenzivni razgovori i nadamo se uskorom otvaranju još jednog IT centra u Nišu – rekla je Gravara.
Ambasador Republike Koreje u Srbiji Fjong Čan Če rekao je da je Centar simbol saradnje dveju zemalja. On je najavio da će ta zemlja nastaviti da podržava napore Srbije u uspostavljanju eUprave.
Među mnogobrojnim visokim zvanicama iz Vlade Republike Srbije i ambasade Republike Koreje u Beogradu proslavi jubileja prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i državni sekretari Ministarstva državne uprave Bojan Stević i Zoran Kasalović.