21/04/2019 Vesti 0

Velika godišnja konferencija urednika Vikipedije “Vikilajv 2019“ otvorena je ovog vikenda u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Nekoliko stotina iskusnih urednika i administratora sa ovih prostora, ali i početnika i poštovalaca najveće onlajn enciklopedije okupio se u Beogradu kako bi razmenili znanje i iskustvo, ali i promovisali širenje slobodnog znanja.
U okviru programa „Vikilajv 2019“ govoriće se o aktuelnim dešavanjima na Vikipediji, a biće reči i o autorskim pravima, kao i o najznačajnim viki-projektima. U svečanom delu programa urednicima će biti dodeljene nagrade za ostvarene rezultate na takmičenjima, a najznačajnija godišnja nagrada “Branislav Jovanović” biće uručena uredniku koji je svojim radom posebno doprineo razvoju enciklopedije u Srbiji, ali i celokupnom Vikimedijinom pokretu širenja slobodnog znanja.
U sklopu programa nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori govoriće o primeni Vikipedije u nastavi, stariji sugrađani će pokazati kako se snalaze u pretraživanju enciklopedije, a početnici će moći da pohađaju besplatni javni čas o uređivanju članaka. Planiran je veliki broj praktičnih radionica, a učesnicima će biti predstavljeno i nekoliko važnih interaktivnih prezentacija.