18/04/2019 Vesti 0

Peta po redu godišnja konferencija urednika Vikipedije “Vikilajv 2019“ održaće se 20. i 21. aprila sa početkom u 10 sati u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Konferencija će bogatim dvodnevnim programom okupiti veliki broj iskusnih urednika i administratora najveće onlajn enciklopedije sa ovih prostora. Organizatori očekuju da će proširiti balkansku uređivačku mrežu, a biće dodeljene i najznačajnije nagrade za doprinos razvoju Vikipedije u Srbiji.
U okviru programa „Vikilajv 2019“ govoriće se o aktuelnim dešavanjima na Vikipediji, a biće reči i o autorskim pravima, kao i o značajnim viki-projektima kao što su „gafovi u TV kvizovima“ i „vandalizam na člancima“, dok je veliki deo programa rezervisan za diskusiju i aktuelna pitanja.
Nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori govoriće o primeni Vikipedije u nastavi, a saznaćemo i kako se starija populacija naših građana snalazi u pretraživanju enciklopedije. Početnici će na besplatnom javnom času dobiti priliku da se oprobaju u uređivanju članaka, a zainteresovane „novajlije“ mogu da se prijave putem jednostavnog formulara.
Na konferenciji će biti održane praktične radionice, a učesnicima će biti predstavljeno i nekoliko važnih interaktivnih prezentacija. Ideja je da se prikazanim programom i specifičnim načinom organizacije same konferencije ojača timski duh i ohrabri zajedničko rešavanje aktuelnih problema na Vikipediji.
Učesnici Vikilajva proći će i trening komunikacije čiji je cilj usvajanje tehnika produktivne diskusije i uspešno rešavanje konflikata.
U svečanom delu programa urednicima će biti dodeljene nagrade za ostvarene rezultate na takmičenjima Vikipedije, a najznačajnija godišnja nagrada “Branislav Jovanović” biće uručena uredniku koji je svojim radom posebno doprineo razvoju enciklopedije u Srbiji, kao i celom Vikimedijinom pokretu širenja slobodnog znanja.