18/04/2019 Вести 0

Пета по реду годишња конференција уредника Википедије “Викилајв 2019“ одржаће се 20. и 21. априла са почетком у 10 сати у Српско-корејском информатичко-приступном центру у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Конференција ће богатим дводневним програмом окупити велики број искусних уредника и администратора највеће онлајн енциклопедије са ових простора. Организатори очекују да ће проширити балканску уређивачку мрежу, а биће додељене и најзначајније награде за допринос развоју Википедије у Србији.
У оквиру програма „Викилајв 2019“ говориће се о актуелним дешавањима на Википедији, а биће речи и о ауторским правима, као и о значајним вики-пројектима као што су „гафови у ТВ квизовима“ и „вандализам на чланцима“, док је велики део програма резервисан за дискусију и актуелна питања.
Наставници средњих школа и универзитетски професори говориће о примени Википедије у настави, а сазнаћемо и како се старија популација наших грађана сналази у претраживању енциклопедије. Почетници ће на бесплатном јавном часу добити прилику да се опробају у уређивању чланака, а заинтересоване „новајлије“ могу да се пријаве путем једноставног формулара.
На конференцији ће бити одржане практичне радионице, а учесницима ће бити представљено и неколико важних интерактивних презентација. Идеја је да се приказаним програмом и специфичним начином организације саме конференције ојача тимски дух и охрабри заједничко решавање актуелних проблема на Википедији.
Учесници Викилајва проћи ће и тренинг комуникације чији је циљ усвајање техника продуктивне дискусије и успешно решавање конфликата.
У свечаном делу програма уредницима ће бити додељене награде за остварене резултате на такмичењима Википедије, а најзначајнија годишња награда “Бранислав Јовановић” биће уручена уреднику који је својим радом посебно допринео развоју енциклопедије у Србији, као и целом Викимедијином покрету ширења слободног знања.