29/06/2019 Вести 0

У присуству великог броја светски познатих уметника и реномираних предавача у Српско-корејском информатичко-приступном центру Министарства државне управе и локалне самоуправе свечано је отворена Друга светска конференција о пантомими која ће трајати до недеље 30. јуна. Поред врхунских интернационалних извођача “уметности у покрету” отварању су присуствовали и представници амбасада Израела и Јапана у Београду.

Организатори су припремили веома богат програм дискусија, промоција и радионица које ће држати светски стручњаци, а главни програм данашње дискусије одржан је у Српско-корејском ИТ центру с обзиром да је главна тема била „Пантомима и технологија“.

У наредним данима говориће се и о друштвеном статусу пантомимичара, о специфичностима пантомиме у Азији, културном наслеђу ове гране уметности, пантомими и позоришту за младе и будућим догађајима Светске организације пантомимичара.

Ове године на конференцији је учествовало преко 30 иностраних уметника и професора са свих меридијана и то из Француске, Немачке, Италије, Јапана, Бангладеша, Пољске, Бугарске, Турске,а најбројнија делегација ове године дошла је из Израела. По први пут Африка је имала свог представника и то из Јужноафричке Републике.
Специјални гост овогодишње конференције је Батист Марсо, син чувеног француског пантомимичара Марсела Марсоа.

Друга светска конференција о пантомими одвија се у исто време када и 44. Фестивал монодраме и пантомиме у Земуну, који је постао партнер манифестације.

Иначе захваљујући граду Београду, односно, Секретаријату за културу, који је финансијски подржао организацију догађаја, учешће у свим програмима у склопу конференције потпуно је бесплатно за ђаке, студенте и професоре уметничких школа и факултета из целе Србије, те за чланове Светске организације пантомимичара из Србије, као и за чланове Удружења драмских уметника Србије.

Опширније о актуелном програму и условима можете наћи на веб сајту Светске организације пантомимичара www.worldmime.org