09/12/2020 Vesti 0

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potpisala je danas u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru, koji je deo MDULS-a, ugovore o uspostavljanju jedinstvenog upravnog mesta sa predsednicima tri opštine u Republici Srbiji.

Ovim će građani Kosjerića, Paraćina i Topole imati priliku da sve poslove sa državom obave na jednom mestu.

Uspostavljanjem jedinstvenog upravnog mesta svi zajedno pružamo građanima najbolju moguću uslugu, a to je da na jednom mestu u opštini predaju svoj zahtev i da na tom istom mestu dobiju rešenje. Na ovaj način lokalne samouprave postaju servis svojih građana, štede im vreme i novac na putu ka ostvarivanju njihovih prava – poručila je ministarka Obradović čestitajući predsednicima opština.

Ona je podsetila da je ove godine 12 opština konkurisalo za projekat uspostavljanja jedinstvenog upravnog mesta, a da su samo Paraćin, Topola i Kosjerić ispunili kriterijume za dobijanje sredstava iz budžeta.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave pozvala je predsednike opština da budu efikasni i odgovorni i da otvore jedinstvena upravna mesta u propisanom roku.

Za našu zemlju i naše Ministarstvo 20 miliona dinara koji idu vašim opštinama za ovaj projekat, nije malo. Zato vas pozivam da ih koristite u skladu sa onim što smo danas potpisali i da budete spremni da otvorimo jedinstvena upravna mesta na vreme i bez kašnjenja – naglasila je ministarka Obradović.

Podsetimo, do sada je u Srbiji otvoreno deset jedinstvenih upravnih mesta i to u Lazarevcu, Šapcu, Žitištu, Smederevskoj Palanci, Beloj Palanci, Somboru, Kruševcu, Vlasotincu, Užicu i Gornjem Milanovcu, a do kraja godine očekuje se uspostavljanje jednošalterskog sistema u još četiri opštine.