11/12/2020 Vesti 0

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije uz podršku Slovakejda (eng. SLovakAid) organizovalo je danas onlajn radionicu na temu otvorenih podataka (eng.„open data“) u sklopu projekta „Prenos znanja iz oblasti digitalizacije javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana“, koji sprovodi Partnerstvo za prosperitet NVO Republike Slovačke.

Razmenjena su važna iskustva, prakse i znanja između dve zemlje. Akcenat je bio na otvorenim podacima u javnoj upravi (pravni okvir, Portal otvorenih podataka i podrška korišćenju otvorenih podataka). Velika pažnja na radionici bila je posvećena monitoringu upotrebe podataka o ličnosti, konceptu upravljanja podacima o ličnosti u javnoj upravi, kao i ulozi ovih podataka u procesu standardizacije i optimizacije elektronskih usluga u cilju poboljšanja korisničkih servisa.

U prethodnom periodu Ministarstvo je u saradnji sa partnerima iz Slovačke organizovalo nekoliko vebinara i radionica u oblasti primene elektronske uprave. Tom prilikom razmenjena su dragocena iskustva, naročito u segmentu pružanja usluga, uspostavljanja jedinstvenih upravnih mesta (eng. „one stop shops“) i izgradnje Centralnog registra stanovništva (Registar građana).

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastaviće da razvija uspešnu bilateralnu saradnje dve zemlje, naročito u oblasti digitalne transformacije javne uprave.