16/01/2019 Вести 0

Министарство пољопривреде и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) на данашњој конференцији у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП центар Министарства државне управе и локалне самоуправе) организованој у оквиру пројекта “Повећање прилика за запошљавање сезонских радника у пољопривреди” представили су електронски систем за пријављивање сезонских радника преко најновије онлајн платформе (портал www.sezonskiradnici.gov.rs).

За процедуру пријаве и одјаве радника од сада потребно је мање од 10 минута, а сви радници пријављени на овај начин имају право на пензијско и инвалидско осигурање, као и осигурање у случају повреде на раду!

Поред председнице Владе републике Србије Ане Брнабић и министра пољопривреде Бранислава Недимовића представљању пројекта присуствовали су министар рада и запошљавања Зоран Ђорђевић, те амбасадор Немачке Томас Шиб и директорка Пореске управе Драгана Марковић.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да ће нов систем радницима омогућити сва права, али и да ће у наредном периоду да обезбеди додатни приход за буџет од чак 15 милиона евра!

Процењујемо да ће у наредних пет година ово значити додатних 15 милиона евра прихода за државу и буџет, а са друге стране једну већу сигурност и за пољопривреднике и за људе који раде као сезонски радници у пољопривреди – истакла је премијерка Брнабић.

Она је изразила очекивање и да ће од фебруара пријава сезонских радника у пољопривреди моћи да се обави и путем мобилног телефона, али и да би до краја 2019. године тај начин пријаве требало да се прошири и на раднике у сектору грађевине и туризма.

Говорећи о поменутом пројекту премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је он добар пример суштинске реформе у систему, доброг тимског рада, показатељ посвећености владе дигитализацији управе, али и метод ефикасне борбе против сиве економије.

– Не можете да имате људе који раде, а немају права на пензионо и инвалидско осигурање – рекла је премијерка Брнабић.
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић нагласио је да је прошле године законски било ангажовано свега 3.585 људи у пољопривреди иако у Србији има бар 350.000 пољопривредних газдинстава која се свакодневно баве пољопривредом.
– Имали смо незадовољне раднике који нису имали никаква права, осим права на накнаду, али да се деси нека повреда… Све је било у црној зони, а у пољопривреди се повреде дешавају скоро сваки дан – казао је Недимовић изражавајући задовољство што ће се поменутој пракси стати на пут.
Министар рада Зоран Ђорђевић рекао је да је платформа резултат целе владе која жели да се избори са сивом економијом.

– Водили смо рачуна о тим радницима да не изгубе оно чега су се бојали, ако су на листи Националне службе за запошљавање (НСЗ) да не изгубе тај статус и накнаде које су имали, да не изгубе социјалну помоћ. Гледали смо да им пружимо могућност да остваре права, да имају право на пензију… – навео је министар Ђорђевић.
Иначе у циљу сузбијања сиве економије и заштите права великог броја неформално ангажованих радника у сектору пољопривреде Влада је у сарадњи са НАЛЕД – ом и уз подршку ГИЗ-а 2017. покренула реформу система радног ангажовања сезонских радника у пољопривреди кроз доношење новог системског закона чија је примена почела у јануару 2019. и израду онлајн платформе за поједностављену регистрацију радника.
Према подацима Пореске управе у 2017. по уговорима о привременим и повременим пословима било је ангажовано свега 3.585 сезонских радника у пољопривреди. Готово 95 одсто сезонских радника у пољопривреди ради на црно без икаквог уговора, што значи да не остварују права из радног односа попут права на социјално и пензионо осигурање и осигурање од повреда на раду.
Месечни издаци послодаваца на име пореза и доприноса по сезонском раднику у просеку износе 6.000 динара (300 динара по дану).