27/02/2020 Vesti 0

U Srpsko-korejeskom informatičko pristupnom centru održana je dvodnevna obuka za banke i lizing kompanije koje su ponudile najbolje uslove prema Javnom pozivu za učešće poslovnih banaka i lizing kompanija u realizaciji Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2020. godini, raspisanog od strane Ministarstva privrede. Ovaj program će se ubuduće u potpunosti sprovoditi putem elektronske aplikacije, bez dokumenata u papiru, a u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, svi podaci će se dobijati direktnom razmenom podataka sa Agencijom za privredne registre, Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, Poreskom upravom i Narodnom bankom Srbije. Obuku je realizovala kompanija OSA-računarski inženjering koja je i razvila samu aplikaciju uz finansijsku podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje. Na obuci su učestvovale sledeće banke i lizing kompanije: Banka Inteza, Poštanska štedionica, Credit Agricole, Erste banka, OTP banka, Prokredit banka, Intesa Leasing i Unicredit Leasing.

Za ovaj program, u 2020. godini obezbeđeno je 2 milijarde dinara bespovratnih sredstava. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne i građevinske opreme u iznosu od 25%, banke i lizing kompanije kreditiraju iznos od 70%, dok je učešće privrednog subjekta 5%.

Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme počeće sa realizacijom u drugoj polovini marta meseca, a pravo da učestvuju u programu imaju mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnici. Program sprovodi Ministarstvo privrede sa Razvojnom agencijom Srbije u saradnji sa izabranim bankama i lizing kompanijama.