03/12/2019 Vesti 0

U periodu od 2. do 4. decembra 2019. godine, u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru koji je u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije (Sektora za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva), organizovane su obuke za rad u Jedinstvenom informacionom sistemu. Ove obuke namenjene su kustosima, konzervatorima i administratorima, zaposlenim u muzejima Republike Srbije.

Jedinstveni informacioni sistem koristi se u svim muzejima Republike Srbije počev od 2017. godine, kada je Zaključkom Vlade potvrđen kao jedini informacioni sistem koji će se koristiti u muzejskim ustanovama. Za njegovu implementaciju zaduženi su Istorijski muzej Srbije i Muzej Vojvodine, pa su finalne obuke za kustose 26 muzeja sproveli stručnjaci iz ove dve ustanove.

Ispred Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, polaznicima se obratio pomoćnik ministra, gospodin Dejan Masliković i naglasio da ove obuke predstavljaju poslednju fazu u implementaciji Jedinstvenog informacionog sistema u muzejima. Ovo ministarstvo pružilo je punu podršku digitalizaciji pokretnog kulturnog nasleđa i nastaviće da radi na nastavku ovog posla, uspostavljanju stabilne infrastrukture, te dugoročne saradnje između muzeja, u skladu sa preporukama datim u Smernicama ѕa digitalizaciju kulturnog nasleđa.

Ovim je nastavljen rad na digitalizaciji dokumentacije o muzejskim predmetima.Krajnji cilj je vidljivost i dostupnost kulturnog nasleđa koja će se ostvariti na jedinstven način kroz predstavljanje reprezentativnih podataka o njemu.