28/02/2019 Vesti 0

Povodom Međunarodnog dana žena i ove godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave biće ponosni domaćin specijalnog Vikimedijinog uređivačkog maratona posvećenog znamenitim srpskim ženama, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Pod krovom Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra u Beogradu, Dobrinjskoj ulici broj 11, u petak, 8. marta, volonteri i urednici Vikimedije Srbije od 9 do 17 sati pisaće članke o znamenitim ženama sa ovih prostora koje su ostavile neizbrisiv trag u obrazovanju, nauci, informisanju, kulturi i umetnosti, dok će se istovremeno u glavnog gradu Francuske, Parizu, održavati veliki Međunarodni Vikipedijin uređivački maraton na kome će urednici najveće onlajn enciklopedije, takođe, pisati tekstove o ženama koje su izborile značajno mesto u svetskoj istoriji.
Ovim se Srbija priključuje globalnoj Uneskovoj akciji čiji je cilj povećanje vidljivosti žena u svetu i smanjenju rodnog jaza. Očekuje se da će beogradski uređivački maraton umnogome doprineti obogaćivanju biografija, te sadržaja i članaka, kao i povećanju broja tekstova o ženama sa ovih prostora na internetu.
Istog dana Skupština Grada Beograda otvoriće svoja vrata svim posetiocima koji žele da pogledaju izložbu “8. mart u Srbiji, Srbija je deo sveta” koja će u 10 sati biti otvorena u Svečanoj sali ovog zdanja, a koju organizuju Ministarstvo rada i gradonačelnik Beograda.
Na izložbi će biti predstavljeno dvadeset žena koje su dale značajan doprinos u oblastima u kojima deluje Unesko – u obrazovanju, nauci, kulturi, umestnosti, informisanju i komunikacijama, a čije biografije se već nalaze na Vikipediji.