22/11/2018 Vesti 0

Nakon sastanka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Predsednik Nacionalne agencije za informaciono društvo Ministarstva za informacione tehnologije i telekomunikacije Republike Koreje Džong Sik Mun, direktor Sektora za međunarodnu saradnju Hongu Džeon i Njegova ekselencija ambasador Republike Koreje u Beogradu Hujong Čan Čo obišlu su prostorije Srpsko-korejskog informatičko pristupnog centra u Dobrinjskoj 11. 

S visokom delegacijom Vlade Republike Koreje razgovarala je rukovodilac SKIP centra Dara Gravara Stojanović.
Tokom razgovora prisutni su se složili da je SKIP centar u Beogradu za vrlo kratko vreme ostvario značajne ciljeve, te da se uspehom, kvalitetom programa i brojem polaznika posebno izdvojio od svih drugih centara koji zahvaljujući južnokorejskim donacijama funkcionišu u velikom broju zemalja širom sveta. Srpsko – korejski informatičko pristupni centar u Beogradu je, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, postao najbolji centar ovog tipa u svetu.
– Odličan rezultat ste napravili ovde u Beogradu. Zaista ga nismo očekivali. Mi moramo da proučimo zašto je to tako da bismo i drugim našim centrima koji postoje u pedesetak zemalja poslali preporuke i savete kako bi i oni ostvarili bar približne uspehe. Mislim da je ovde svakako reč i o tome da ste vi kao rukovodilac puni entuzijazma, da vredno radite i da se ta vasa harizma i energija odmah oseti – istakao je predsednik NIA Džong Sik Mun i dodao da će razmotriti sve predloge za nove projekte i mogućnost njihove realizacije, ali i da najbolje centre svakako očekuju nagrade.
Osim što je u nekoliko navrata ponovio da je „Srpsko-korejski IT centar postao primer kako treba da se radi“ Džong Sik Mun je kazao i da je kao predsednik Nacionalne agencije za informaciono društvo sasvim siguran da je „vreme za promenu koncepata svih korejskih centara u svetu i to u korist korisnika“.
– Pre deset godina započeli smo projekat IT centara, međutim brzine promena danas su gotovo munjevite. Stari koncept treba da se menja. Za budućnost. – kazao je Džong Sik Mun dodajući da je lično zadovoljan i nesvakidašnjom činjenicom što su prvi put u jednom od IT centara održani časovi o korejskog kulturi te da se nada da će to doprineti daljem razumevanju i približavanju dva naroda.
Govoreći o realizovanim zajedničkim programima i izuzetnoj međusobnoj saradnji dve zemlje u oblasti digitalizacije i razvoja elektronske uprave Njegova ekselencija ambasador Republike Koreje Hujong Čan Čo izrazio je posebno zadovoljstvo uspehom SKIP centra.
Moram da priznam da sam pozitivno iznenađen. Posećivao sam nekoliko naših centara u drugim državama gde sam ranije službovao, ali ovakav uticaj zaista nigde nisam video – istakao je ambasador Hujong Čan Čo.
Rukovodilac centra Dara Gravara Stojanović zahvalila se Vladi Republike Koreje na podršci i vrhunskim ocenama koji je centar dobio izražavajući uverenje da će buduća saradnja biti još bolja.
– SKIP centar je pravi primer kako bilateralna saradnja dve zemlje treba da funkcioniše. Imamo velike planove i nadamo se da ćemo sve zacrtane ciljeve, kao i do sada, zajedničkim radom i trudom ostvariti bez većih poteškoća – istakla je Dara Gravara Stojanović napominjući da je potrebno i proširiti kapacitete jer su u centru svi termini do kraja godine bukirani pa se uveliko prave liste čekanja za korišćenje prostora.
Takođe, na sastanku u prostorijama SKIP centra rukovodilac Dara Gravara Stojanovic svečano je uručila predsedniku NIA Džong Sik Munu „Izveštaj o radu centra“, dosadašnjim programskim aktivnostima, kao i statističkim podacima o broju održanih obuka i broju polaznika koji su uspešno savladali kurseve.
Za nepunih godinu dana od osnivanja kroz beogradski SKIP centar prošlo je više od 12.000 državnih službenika i građana, a u saradnji sa mnogobrojnim svetskim i regionalnim organizacijama, domaćim institucijama, državnim organima i javnim ustanovama, te organima i organizacijama civilnog društva, kao i IT kompanijama organizovano je preko 450 besplatnih IT programa i obuka čija je svrha unapređenje rada elektronske uprave i podizanje nivoa informacione pismenosti građana.
Inače prvi Srpsko-korejski IT centar u Beogradu zvanično je otvoren krajem decembra prošle godine na osnovu Memoranduma o međusobnoj saradnji i razumevanju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija koji su u ime Vlade Republike Srbije potpisali ministar Branko Ružić i tadašnji direktor NIA Oh Hunmok. Ministarstvo državne uprave obezbedilo je prostor, a partneri iz Seula su u opremanje centra uložili 250.000 evra.
SKIP centar je kao funkcionalan i visoko tehnološko opremljen prostor namenjen obučavanju i usavršavanju IT veština državnih službenika i građana.
Poslednji podaci pokazuju da je Južna Koreja, zemlja poznata po tehnološkom napretku, investirala blizu milion evra u unapređenje razvoja e-uprave u Srbiji.