22/11/2018 Вести 0

Након састанка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Председник Националне агенције за информационо друштво Министарства за информационе технологије и телекомуникације Републике Кореје Џонг Сик Мун, директор Сектора за међународну сарадњу Хонгу Џеон и Његова екселенција амбасадор Републике Кореје у Београду Хујонг Чан Чо обишлу су просторије Српско-корејског информатичко приступног центра у Добрињској 11. 

С високом делегацијом Владе Републике Кореје разговарала је руководилац СКИП центра Дара Гравара Стојановић.
Током разговора присутни су се сложили да је СКИП центар у Београду за врло кратко време остварио значајне циљеве, те да се успехом, квалитетом програма и бројем полазника посебно издвојио од свих других центара који захваљујући јужнокорејским донацијама функционишу у великом броју земаља широм света. Српско – корејски информатичко приступни центар у Београду је, захваљујући оствареним резултатима, постао најбољи центар овог типа у свету.
– Одличан резултат сте направили овде у Београду. Заиста га нисмо очекивали. Ми морамо да проучимо зашто је то тако да бисмо и другим нашим центрима који постоје у педесетак земаља послали препоруке и савете како би и они остварили бар приближне успехе. Мислим да је овде свакако реч и о томе да сте ви као руководилац пуни ентузијазма, да вредно радите и да се та васа харизма и енергија одмах осети – истакао је председник НИА Џонг Сик Мун и додао да ће размотрити све предлоге за нове пројекте и могућност њихове реализације, али и да најбоље центре свакако очекују награде.
Осим што је у неколико наврата поновио да је „Српско-корејски ИТ центар постао пример како треба да се ради“ Џонг Сик Мун је казао и да је као председник Националне агенције за информационо друштво сасвим сигуран да је „време за промену концепата свих корејских центара у свету и то у корист корисника“.
– Пре десет година започели смо пројекат ИТ центара, међутим брзине промена данас су готово муњевите. Стари концепт треба да се мења. За будућност. – казао је Џонг Сик Мун додајући да је лично задовољан и несвакидашњом чињеницом што су први пут у једном од ИТ центара одржани часови о корејског култури те да се нада да ће то допринети даљем разумевању и приближавању два народа.
Говорећи о реализованим заједничким програмима и изузетној међусобној сарадњи две земље у области дигитализације и развоја електронске управе Његова екселенција амбасадор Републике Кореје Хујонг Чан Чо изразио је посебно задовољство успехом СКИП центра.
Морам да признам да сам позитивно изненађен. Посећивао сам неколико наших центара у другим државама где сам раније службовао, али овакав утицај заиста нигде нисам видео – истакао је амбасадор Хујонг Чан Чо.
Руководилац центра Дара Гравара Стојановић захвалила се Влади Републике Кореје на подршци и врхунским оценама који је центар добио изражавајући уверење да ће будућа сарадња бити још боља.
– СКИП центар је прави пример како билатерална сарадња две земље треба да функционише. Имамо велике планове и надамо се да ћемо све зацртане циљеве, као и до сада, заједничким радом и трудом остварити без већих потешкоћа – истакла је Дара Гравара Стојановић напомињући да је потребно и проширити капацитете јер су у центру сви термини до краја године букирани па се увелико праве листе чекања за коришћење простора.
Такође, на састанку у просторијама СКИП центра руководилац Дара Гравара Стојановиц свечано је уручила председнику НИА Џонг Сик Муну „Извештај о раду центра“, досадашњим програмским активностима, као и статистичким подацима о броју одржаних обука и броју полазника који су успешно савладали курсеве.
За непуних годину дана од оснивања кроз београдски СКИП центар прошло је више од 12.000 државних службеника и грађана, а у сарадњи са многобројним светским и регионалним организацијама, домаћим институцијама, државним органима и јавним установама, те органима и организацијама цивилног друштва, као и ИТ компанијама организовано је преко 450 бесплатних ИТ програма и обука чија је сврха унапређење рада електронске управе и подизање нивоа информационе писмености грађана.
Иначе први Српско-корејски ИТ центар у Београду званично је отворен крајем децембра прошле године на основу Меморандума о међусобној сарадњи и разумевању у области информационо-комуникационих технологија који су у име Владе Републике Србије потписали министар Бранко Ружић и тадашњи директор НИА Ох Хунмок. Министарство државне управе обезбедило је простор, а партнери из Сеула су у опремање центра уложили 250.000 евра.
СКИП центар је као функционалан и високо технолошко опремљен простор намењен обучавању и усавршавању ИТ вештина државних службеника и грађана.
Последњи подаци показују да је Јужна Кореја, земља позната по технолошком напретку, инвестирала близу милион евра у унапређење развоја е-управе у Србији.