06/11/2020 Vesti 0

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović zvanično je danas preuzela predsedavanje Regionalnom školom za državnu upravu – ReSPA. Na virtuelnoj ceremoniji održanoj u okviru sastanka ministara regiona ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pribilović uručila je ministarki državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Mariji Obradović zastavu RESPA čime je naša zemlja dobila mandat da u narednih godinu dana predsedava ovom važnom međunarodnom organizacijom.

  • S obzirom na prioritete Vlade RS i trenutnu situaciju sa epidemijom Covid-19, naši prioriteti tokom predsedavanja biće unapređenje procesa digitalizacije, uvođenje alata za upravljanje kvalitetom u upravu, poboljšanje upravljanja kriznim situacijama i unapređenje kvaliteta usluga uopšte – istakla je ministarka Obradović.

Ona je dodala da  reforma javne uprave i proces pristupanja Evropskoj uniji predstavljaju  strateške prioritete Vlade Republike Srbije.

  • U tom smislu očekujemo saradnju i snažnu podršku ReSPA celokupnom procesu reforme javne uprave, sa posebnim fokusom na oblasti digitalizacije, razvoja e-uprave i unapređenja informaciono-komunikacionih tehnologija – kazala je ministarka Obradović.

Na ministarskom sastanku posebno je pozdravljeno osnivanje regionalnog centra za upravljanje kvalitetom rada u organima javne uprave.

  • Ministri ReSPA članica u potpunosti podržavaju našu inicijativu o formalizovanju jedinstvenog resursnog centra za upravljanje kvalitetom, s obzirom da je ReSPA jedna od retkih institucija u regionu koja je nagrađena evropskim „CAF“ sertifikatom. Ovaj sertifikat je potvrda da naša institucija primenjuje osam Principa izvrsnosti u javnom sektoru i u tom smislu već poslujemo kao Centar izvrsnosti na Zapadnom Balkanu – naglasila je direktorka ReSPA Ratka Sekulović.

Vlada RS je osvojila i četiri nagrade na prvom takmičenju državnih uprava regiona. U okviru ministarskog sastanka ReSPA je organizovala i virtuelnu ceremoniju proglašenja pobednika prvog takmičenja uprava Zapadnog Balkana (eng. Western Balkans Public Administration Awards). Najviše nagrađenih projekata je iz Republike Srbije za aplikacije kao što su e-zakazivanje za PCR testiranje, https://covid19.rs/, kontakt centri e-inspektor, e-pijaca…   Današnjem sastanku prisustvovali su i Jeton Šaćiri, ministar informacionog društva i administracije Republike Severne Makedonije, Majlinda Duka, direktorka Odeljenja za razvoj i dobro upravljanje u kabinetu premijera Albanije, Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, Đenoveva Ruiz Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), kao i visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana. ReSPA je međunarodna organizacija osnovana 2010. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana.