21/12/2019 Vesti 0

Srpsko-korejski informatičko pristupni centar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave obeležio je dve godine uspešnog rada i drugi put zaredom proglašen za najbolji na svetu među 54 takva centra koja posluju kao projekat Vlade Republike Koreje.

– SKIP centar je visokotehnološki opremljen prostor namenjen razvoju IT veština, a u protekle dve godine besplatno je obučeno više od 27.000 građana i državnih službenika, ali i zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava – rekla je šef Odseka za elektronsku upravu u Ministarstvu i rukovodilac SKIP centra Dara Gravara Stojanović.
Ona navodi da je u SKIP centru organizovano više od 1.000 različitih IT obuka, kurseva,konferencija i seminara čiji je cilj ne samo podizanje nivoa digitalne pismenosti i unapređenje digitalnih veština naših građana, nego i obučavanje državnih i lokalnih službenika za rad u najsavremenijim digitalnim platformama,elektronskim registrima, bazama podataka, najnovijim elektronskim uslugama i informacionim sistemima koji modernizuju rad naše celokupne administracije.
Nastavljamo ovim tempom i planiramo da uključimo i romsku populaciju i da se bavimo ženskim preduzetništvom. Cilj je da osnažimo žensku populaciju i pokažemo da informacione tehnologije nisu isključivo vezane za programiranje nego i razne dodatne aktivnosti koje mogu pomoći ženama.
U prostorijama Srpsko-korejskog IT centra u prethodnom periodu službenici su uspešno savladali informacioni sistem za razmenu podataka iz službenih evidencija svih organa javne uprave eZUP, informacioni sistem za unapređenje inspekcijskog nadzora eInspektor, a bilo je i važnih obuka za rad u aplikaciji za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska, eDnevnika, digitalizacije kulturne baštine Srbije, informacionom sistemu za integrisano upravljanje vanrednim situacijama…
U Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru građani su ne samo imali priliku da kroz raznovrsne kompjuterske obuke dobiju osnovne digitalne kompetencije, nego i da ovladaju višim nivoima znanja iz oblasti informaciono- komunikacionih tehnologija prvenstveno putem besplatne Letnje škole programiranja koju Ministarstvo u saradnji sa Vladom Republike Koreje organizuje svake godine kada kao predavači dolaze mladi IT stručnjaci sa prestižnih univerziteta iz Seula.
Vlada Republike Koreje za opremanje centra donirala je 250.000 evra, a Ministarstvodržavne uprave obezbedilo je prostor.