31/03/2022 Вести 0

Српско-корејски информатичко-приступни центар, који ради у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, награђен је престижном Златном плакетом као најбољи информатичко-приступни центар у свету (енг. „Best IAC Award) у 2021. години и то у конкуренцији више од шездесет сличних центара чији рад подржава Република Кореја, а који функционишу у исто толиком броју земаља широм планете. У образложењу се наводи да је награда додељена на основу „препознате изузетне посвећености управљању СКИП центром“.

Ово високо признање за допринос развоју дигитализације на глобалном нивоу потврда је делотворности рада СКИП центра у Србији, али и велике посвећености запослених државних службеника. За пет година постојања и рада, у Српско-корејском информатичко-приступном центру спроведено је више од 1.500 најразличитијих обука у домену примене иновативних технологија на којима је бесплатно обучено више од 40.000 полазника. У циљу јачања електронске управе у РС и њене континуиране модернизације, само прошле године, упркос кризи изазваној епидемијом вируса Ковид-19, у СКИП центру одржано је више од 190 радионица којима је присуствовало 6.920 људи.

Иначе, ово је трећи пут да Република Кореја одаје признање СКИП центру Министарства државне управе и локалне самоуправе. Центар је две године за редом, 2018. и 2019. године,  на светском нивоу проглашаван за најбољи и најпосећенији. Имајући у виду остварене резултате рада и као доказ изузетне сарадње двеју земаља у области развоја електронске управе, Република Србија добила је подршку успостављању још једног информатичко-приступног центра у Граду Нишу. Његово отварање очекује се до краја 2022. године.

Будући да је СКИП центар намењен бесплатном укључивању свих грађана и грађанки у савремене токове, у претходном периоду учињено је много на популаризацији иновативних технологија и подизању нивоа знања целокупног становништва и то кроз организовање многобројних ИКТ радионица (Ексел, компјутерско програмирање, веб дизајн, контрола квалитета софтверских производ итд.). Такође, Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са корејском Националном агенцијом за информационо друштво у Центру организује „Бесплатну летњу школу програмирања“ коју воде млади ИТ експерти из Сеула.

Стављајући фокус свог рада на бесплатно обучавање грађана и њихову целокупну добробит у контексту дигитализације, у СКИП центру унапређивани су и капацитети јавне управе за примену најзначајнијих пројеката чији имплементација је имала за циљ побољшање квалитета пружених услуга крајњим корисницима (информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“, електронски систем за размену података из службених евиденција, еДневник, Адресни регистар, платформа за обједињени инспекцијски надзор еИнспектор, еКонсултације итд.).

Подсетимо, на основу Меморандума о заједничкој сарадњи и међусобном разумевању у области информационо-комуникационих технологија, који су потписали Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Национална агенција за информационо друштво Републике Кореје, Српско-корејски информатичко-приступни центар свечано је отворен крајем 2017. године у центру Београда, у Добрињској 11. Министарство државне управе и локалне самоуправе обезбедило је простор за функционисање СКИП центра, а Влада Републике Кореје инвестирала више од 250.000 евра у реконструкцију објекта и набавку најсавременијих уређаја.

СКИП центар је високо технолошки опремљен простор у чијем склопу се налазе модерно опремљене учионице са смарт подијумима за интерактивну наставу и најновији рачунари повезани на једну од најбржих бежичних мрежа у Србији. У оквиру објекта налазе се и сале за састанке, семинаре, као и сала за видео-конференције. Простор је намењен одржавању бесплатних обука за грађане у домену примене компјутерских програма, али и најновијих дигиталних платформи и информационих система.