12/07/2023 Вести 0

Још један Српско-корејски информатичко-приступни (СКИП) центар свечано је отворен данас у Нишу, уз финансијску подршку Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје, чиме је Србија постала једина земља у региону која има два оваква центра за бесплатну обуку грађана у области информационо-комуникационих технологија.
Отварање новог СКИП центра у Нишу представља својеврсно признање Републике Кореје Републици Србији за резултате остварене у домену ИТ индустрије и дигитализације јавне управе, и додатни показатељ успешне сарадње двеју земаља. Функционисање овог центра, опремљеног најсавременијом опремом и рачунарима, допринеће подизању нивоа електронских услуга у граду Нишу, али и целом Нишавском округу.
Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић истакао је да је нарочито важно то што ће овај центар омогућити да грађани у овом делу Србије буду додатно оснажени да користе сервисе електронске управе, као и да добију квалитетније и брже услуге.
„У складу са опредељењем Владе Републике Србије да модернизује јавну управу, фокусирали смо се на стратешко планирање развоја електронске управе и њених сервиса, јачање правног оквира и оснаживање капацитета. Истовремено, континуирано подржавамо и подстичемо градске и општинске управе да пружају боље и квалитетније услуге грађанима и привреди, односно свакодневно радимо на томе да јавна управа прерасте у сервис посвећен потребама грађана“, поручио је Ракић.
Амбасадор Републике Кореје у Србији Ђеунг Ли нагласио је да је СКИП центар репрезентативни пројекат сарадње Кореје и Србије у сектору информационо-комуникационих технологија, који за циљ има побољшање квалитета живота грађана кроз омогућавање бољег приступа информацијама. Отварање другог оваквог центра у Србији указује на блиске односе између две земље, објаснио је амбасадор Ли, те изразио наду да ће његово функционисање допринети унапређењу вештина грађана у коришћењу нових технологија , као и дигитализацији друштва, што је и промовисано као примарни задатак српске владе.
Потпредседник Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје Ђехо Ли указао је на то да је нишки СКИП центар опремљен опремом последње генерације, која, између осталог, подразумева едукативне дронове за експериментално учење и посебне помоћне уређаје за особе са инвалидитетом. Он је изразио уверење да ће Ниш, који је одувек био на раскршћу трговачких путева и цивилизација, постати и седиште иновација у дигиталном свету, те да ће овај центар помоћи у превазилажењу дигиталног јаза и одговорити на потребе маргинализованих социјалних група.
Градоначелница Ниша Драгана Сотировски истакла је да је, у светлу реформе јавне управе и њених циљева, те повећања ефикасности и ефективности јавних услуга, Ниш препознат као најбоље место за успостављање другог оваквог центра у Србији, у ком ће се превасходно радити на дигиталном описмењавању грађана. Она је додала да ће полазници обука у овом тренинг центру имати прилику да савладају коришћење дигиталних алата у свакодневном животу, али и да учествују у напредним курсевима, те нагласила да је опрема прилагођена слепим, слабовидим и особама са слушним проблемима.
Подсетимо, први овакав центар, који ради у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, отворен је у Београду крајем 2017. године и у њему је, за непуних шест година рада, спроведено близу 4.000 бесплатних обука и обучено близу 80.000 грађана. Скип центар у Београду добио је 2021. године Златну плакету као најуспешнији центар овог типа на свету, од укупно 55 који функционишу захваљујући подршци Републике Кореје.