14/05/2021 Vesti 0

Više od 3.500 mladih dobiće šansu da se aktivnije uključe u tržište rada, da se zaposle, unaprede znanja i veštine, steknu radno iskustvo, preduzetničke veštine, pokrenu svoj posao. Poseban fokus je na mladima koji se teže uključuju na tržište rada, kao što su mladi bez kvalifikacija ili nedovoljno kvalifikovani, mladi bez zaposlenja i iz posebno osetljivih socijalnih grupa (mladi sa invaliditetom, smetnjama u razvoju, Romi, mladi sa sela i dr.), mladi koji se nisu obrazovali ili koji nisu prošli neku obuku ili kurs, mladi koji su korisnici socijalne pomoći ili dugoročno nezaposleni.

Projektom „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih“ upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.

Kroz ulaganje EU u tehničku pomoć očekuje se ojačavanje kapaciteta institucija i organizacija na lokalnom nivou, uspostavljanje bolje saradnje među institucijama kako bi one mogle bolje da odgovore na potrebe mladih, ali i povećan obim i kvalitet njhovih usluga.