01/08/2018 Vesti 0

Besplatna letnja IT škola i časovi korejske kulture, organizovani u SKIP Centru u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Vladom Republike Koreje koje su držali mladi IT stručnjaci iz Seula, zvanično je završena!

Kraj besplatne julske IT škole u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru obeležilo je sumiranje postignutih rezultata i najave novih besplatnih radionica za građane.

A bilo je više nego uspešno. U prethodnih mesec dana koliko je trajala letnja IT škola uz pomoć mladih korejskih predavača polaznici su uspešno savladali veb programiranje, kao i programiranje u programskom jeziku Pajton.
I na časovima korejske kulture bilo je zanimljivo. Polaznici su naučili šta je to hangul, koristeći umetnost kaligrafije vešto su ispisivali slova korejske abecede, ukrašali su kultne maske, oblačili folklornu nošnju, popularni hanbok, a imali su priliku i da okuse kimči, pikantnu azijsku verziju kiselog kupusa, pripremljenog sa originalnim začinima koje su mladi predavači doneli čak iz Seula kako bi prisutni građani osetili istinski ukus Koreje. Poslednjeg dana u veseloj atmosferi prezentovana je tradicionalna društvena igra.

Rukovodilac SKIP centra Dara Gravara Stojanović najavila je nastavak uspešne saradnje sa Republikom Korejom, dolazak nove grupe IT predavača iz Seula već sledeće godine, kao i najnovije aktivnosti koje je Centar organizovao u cilju daljeg razvoja digitalizacije i informatičkog usavršavanja građana. Reč je o besplatnom intenzivnom specijal Eksel kursu za studente koji počinje sa radom već prvih dana septembra. “Eksel za poneti” SKIP centar pripremio je u saradnji sa Univerzitetskim centrom za razvoj karijere i savetovanje studenata i kompanijom Trizma.

Inače do sada je kroz SKIP centar prošlo više od 7.500 građana, a organizovano je preko 200 različitih obuka.