08/03/2019 Вести 0

Поводом Међународног дана жена у Српско-корејском ИТ центру организован је велики Викимедијин уређивачки маратон. Написано је 35 нових чланака о знаменитим женама из Србије које су оставиле неизбрисив траг у науци, култури, уметности и информисању, а сви текстови постављени су на Википедију, највећу светску онлајн енциклопедију.
Пожелевши уредницима Викимедије срећан почетак рада државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић честитао је празник свим грађанкама Србије. Он је подсетио на чињеницу да у том министарству ради 125 дама наспрам малог броја запослених мушкараца.
– Оне свакодневно учествују у креирању политике и доприносе развоју друштва и за сваки наш успех управо су оне највише заслушне – казао је Стевић.
Он се осврнуо и на то да је у контексту родне равноправности врло важно да се подржи глобална иницијатива о повећању видљивости садржаја о женама на интернету.
– Надам се да ће обогаћивањем интернет садржаја биографијама жена из Србије, које су у областима у којима делује Унеско постигле велике резултате и оставиле неизбрисив траг, само додатно ојачати њихову улогу и значај, и допринети унапређењу положаја свих жена – рекао је Стевић.
Поздрављајући сјајну идеју помоћница министра из Сектора за људска и мањинска права МДУЛС-а Ивана Антић нагласила је значај данашњег празника.
– Међународни дан жена само је још једна прилика да се подсетимо свих оних храбрих и истрајних жена које су избориле многа права која ми данас уживамо. Политику једнаких могућности морамо да пропагирамо свакога дана – казала је Антићева.
Помоћница министра за рад, запошљавање и социјалну политику из Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности Нина Митић присетила се почетка рада на пројекту и изразила задовољство што је ресорно министарство од почетка било активни учесник. Она је истакла да селекција кандидаткиња чије ће биографије бити изложене на интернету није била лака.
– Грађанкама Србије желим да свакодневно уживају не само родну равноправност већ и пажњу. Било би лепо да све жене, мајке, супруге и сестре добијају пажњу свакога дана, не само за Осми март, јер је жена покретач снаге и живота – казала је Митић.
Свим окупљеним волонтерима и уредницима Ивана Маџаревић из Њикимедије захвалила се на ангажовању. Она је нагласила да се у Паризу истовремено одржава сличан уређивачки маратон.
– Надам се да ће овај наш посао бити препознат на светском нивоу – рекла је она.
Празник свих дамама честитао је и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.