28/02/2019 Вести 0

Поводом Међународног дана жена и ове године Министарство државне управе и локалне самоуправе биће поносни домаћин специјалног Викимедијиног уређивачког маратона посвећеног знаменитим српским женама, који се организује у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Под кровом Српско-корејског информатичко-приступног центра у Београду, Добрињској улици број 11, у петак, 8. марта, волонтери и уредници Викимедије Србије од 9 до 17 сати писаће чланке о знаменитим женама са ових простора које су оставиле неизбрисив траг у образовању, науци, информисању, култури и уметности, док ће се истовремено у главног граду Француске, Паризу, одржавати велики Међународни Википедијин уређивачки маратон на коме ће уредници највеће онлајн енциклопедије, такође, писати текстове о женама које су избориле значајно место у светској историји.
Овим се Србија прикључује глобалној Унесковој акцији чији је циљ повећање видљивости жена у свету и смањењу родног јаза. Очекује се да ће београдски уређивачки маратон умногоме допринети обогаћивању биографија, те садржаја и чланака, као и повећању броја текстова о женама са ових простора на интернету.
Истог дана Скупштина Града Београда отвориће своја врата свим посетиоцима који желе да погледају изложбу “8. март у Србији, Србија је део света” која ће у 10 сати бити отворена у Свечаној сали овог здања, а коју организују Министарство рада и градоначелник Београда.
На изложби ће бити представљено двадесет жена које су дале значајан допринос у областима у којима делује Унеско – у образовању, науци, култури, уместности, информисању и комуникацијама, а чије биографије се већ налазе на Википедији.